Ledare

Inget ursäktar Kinas "krig mot terrorism"

Anklagas för tvångssteriliseringar och sexuellt våld

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Amnesty uppskattar att upp till en miljon människor hålls fängslade i kinesiska "omskolningsläger". Det handlar främst om muslimska minoriteter som uigurer och kazaker. Nu går 43 länder ut och uppmanar Kina att respektera uigurerna i Xinjiangprovinsen, bland dessa USA och flera europeiska länder.

Enligt Amnesty har gripanden av dessa minoriteter intensifierats sedan 2017. "Vad som framförallt tycks vara en grund för misstanke om ”extremism” är resor utomlands för studier eller arbete och då särskilt till muslimska länder.

Farligt med böcker

Att delta i öppna eller privata religiösa möten eller kulturella sammanhang är en annan orsak. Att odla ett "onormalt" skägg, bära slöja eller huvudduk, fasta eller att undvika alkohol eller ha böcker eller artiklar om islam eller uigurisk kultur kan också väcka misstänksamhet", skriver Amnesty.

I Kina kallas det "folkets krig mot terror". Det har inneburit att många familjer splittrats, och många barn som inte fått träffa sina föräldrar på flera år. I mars publicerade Amnesty en artikel som uppmärksammade just detta.

"Denna massinternering, i kombination med systematiskt förtryck, har hindrat uiguriska föräldrar från att återvända till Kina för att ta hand om sina barn själva och har gjort det i princip omöjligt för deras barn att lämna Kina för att återförenas med dem utomlands", skriver Amnesty.

Det som gjort frågan aktuell för medial uppmärksamhet nu är på grund av FN:s påtryckningar genom de 43 medlemsstaterna. Det finns förstås alltid flera anledningar till varför just de mänskliga rättigheterna i just Kina kritiseras. Dels är det allvarliga anklagelser om brott, dels har Kina lyckats reta upp flera länder, däribland Sverige, genom att inte släppa den i dag kidnappade svensk-kinesiske Gui Minhai. Att rapporterna nu duggar tätare om folkrättsbrott hjälper knappast saken.

Nekar till anklagelser

Men Kina å sin sida nekar till alla anklagelser. Kinas FN-ambassadör svarade på kritiken: "Till USA och en del andra länder: era desperata försök att täcka över era egna hemska brott mot mänskliga rättigheter kommer inte att fungera". Enligt Kina handlar kritiken från dessa länder bara om att använda mänskliga rättigheter som en ursäkt för att kritisera Kina och få ett övertag.

Men även om Kina slår bort kritiken låter de inte någon från FN se över situationen eller ens tillåtas tillträda till Xinjiang, en provins där de förutom att hålla barnen borta från sina föräldrar även anklagas för tvångssteriliseringar och sexuellt våld.

Om detta är Kinas version av "krig mot terror" gör de sig skyldiga till minst lika vidriga övergrepp som det de anklagar andra länder för. Och hur mycket de än försöker kan inte det faktumet viftas bort, varken med motattacker och nekanden.

Publisert:

LÄS VIDARE

Polariseringen i Sverige går åt rätt håll, för Putin

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Gui Minhai

Mänskliga rättigheter

Kina

Xinjiang