Kärnkraft hjälper inte mot iskylan
Inte konstigt att elen blir dyr
I natt har termometrar i stora delar av landet visat tvåsiffriga minusgrader. Vindkraftverken står nästan stilla och i Oskarshamn hålls reaktor tre under ständig uppsikt sedan man upptäckte att bränslet är skadat. Både Norge och Finland har begränsat exporten av el därifrån.
Dessutom är det energibrist i hela Europa. När oljekondenskraftverket i Karlshamn drog igång i måndags gjordes det för att hjälpa Polen.
Det är inte konstigt att strömmen blir dyr. På elmarknaden råder vad ekonomerna kallar marginalprissättning. Också den sista - och dyraste - kilowattimmen måste vara lönsam för att kraftbolagen ska vara intresserade. Därför kommer den att sätta priset för all el.
Tidig julafton för somliga
Om reservkraften i Karlshamn måste starta är det oljepriset som styr. För den som äger ett vattenkraftverk är det förstås en tidig julafton.
På samma sätt kommer priset på el i södra Sverige att styras av vad man kan få betalt på kontinenten. Det betyder höga elräkningar för svenska konsumenter.
Som vanligt har det höga elpriset startat diskussionen om kärnkraften igen. Investors ordförande Jacob Wallenberg kan till och med tänka sig att investera, i alla fall om politiken kan garantera avkastningen på 40 eller 50 års sikt.
Det kan man tänka sig, men det löser inte dagens bekymmer.
Har säkerhetsproblem
Kärnkraften har säkerhetsproblem. Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima inträffade trots allt. Dessutom lämnar dagens reaktorer ett avfall som kommer att vara giftigt under oöverskådlig tid.
Men framför allt kostar det för mycket att bygga kärnkraftverk. Att reaktorer läggs ner beror på att det blir för dyrt att rusta upp dem. Att bygga nytt skulle vara mycket dyrare. Och det skulle påverka priset på all el i Sverige.
En vacker tanke
Jacob Wallenberg och andra pratar gärna om nya typer av reaktorer. Små och ofarliga eller hypermoderna som inte ska lämna något avfall. En vacker tanke, men den hjälper inte mot kylan, varken just nu eller under den tid vi kan överblicka.
Det finns saker att göra. Vindkraften måste byggas ut också i södra Sverige, inte minst till havs. Det kan inte hjälpas att försvaret protesterar eller att en eller annan får sin utsikt förändrad.
Kraftnätet måste byggas mer robust. Det borde ha gjorts för länge sedan.
Just i dag hjälper förstås inget av detta heller. Det är bara att spara på den dyra elen så gott vi kan.
Elpriserna slår rekord och i Karlshamn har man till och med tvingasts starta oljekondenskraftverket. Vilka är lösningarna, på kort och på lång sikt? Kan kärnkraften rädda oss, eller vindkraften?
Diskustera med Ingvar Persson. Chatten börjar klockan nio, men det går bra att skriva redan nu.
Denna chatt är stängd.
Det är dags att stänga chatten och jag vill som vanligt tacka alla som har deltagit. Jag har bara kunnat publicera en bråkdel av alla inlägg, men diskussionen kommer att fortsätta.
Hej Per.
Du kommer att få sista ordet.
Jag tycker du säger något viktigt. Den bästa kilowattimmen är förstås den vi inte förbrukar. Besparingar måste bli en större del av energipolitiken.
Å andra sidan kommer nya industrier, till exempel det fossilfria stålet, att kräva mycket elenergi.
Som vanligt behövs det mer än ett perspektiv.
Hej Ingvar
Kärnkraften borde avvecklats i takt med att nya energislag växer fram. Kärnavfall har vi redan. Det höga priset på el beror på att efterfrågan är större än utbudet. Kan vi då inte minska på efterfrågan? Det talas det lite om. Inte lika roligt. Måste vi resa så mycket och långt dessutom? Måste sommarstugor vara uppvärmda under vintern? Vi tömmer varmvattenberedaren och häller kylvätska i avloppskrökar. Bara några exempel.
Per8 dec 2021Hej Mj.
Jag har inte möjlighet att värdera hur mycket effekt uppgradering av vattenkraftverken skulle få. De största kraftverken står ju för en stor del av produktionen.
Jag håller dock med om att just vattenkraften är något som måste tas till vara. Till skillnad från kärnkraft borde den verkligen kunna bidra till att jämna ut tillgången när behoven är extra stora.
Konstigt att ingen talar om att byta ut turbinerna i vattenkraftverken till nya och moderna. Många är idag 50 år gamla. Vilket skulle generera upp till 70% mer effekt perliter vatten. Bara vind hjälper tyvärr inte vindstilla dagar som dessa.
Mj8 dec 2021