Mejla

Ingvar Persson

Kärnkraft hjälper inte mot iskylan

Inte konstigt att elen blir dyr

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I natt har termometrar i stora delar av landet visat tvåsiffriga minusgrader. Vindkraftverken står nästan stilla och i Oskarshamn hålls reaktor tre under ständig uppsikt sedan man upptäckte att bränslet är skadat. Både Norge och Finland har begränsat exporten av el därifrån.

Dessutom är det energibrist i hela Europa. När oljekondenskraftverket i Karlshamn drog igång i måndags gjordes det för att hjälpa Polen.

Det är inte konstigt att strömmen blir dyr. På elmarknaden råder vad ekonomerna kallar marginalprissättning. Också den sista - och dyraste - kilowattimmen måste vara lönsam för att kraftbolagen ska vara intresserade. Därför kommer den att sätta priset för all el.

Tidig julafton för somliga

Om reservkraften i Karlshamn måste starta är det oljepriset som styr. För den som äger ett vattenkraftverk är det förstås en tidig julafton.

På samma sätt kommer priset på el i södra Sverige att styras av vad man kan få betalt på kontinenten. Det betyder höga elräkningar för svenska konsumenter.

Som vanligt har det höga elpriset startat diskussionen om kärnkraften igen. Investors ordförande Jacob Wallenberg kan till och med tänka sig att investera, i alla fall om politiken kan garantera avkastningen på 40 eller 50 års sikt.

Det kan man tänka sig, men det löser inte dagens bekymmer.

Har säkerhetsproblem

Kärnkraften har säkerhetsproblem. Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima inträffade trots allt. Dessutom lämnar dagens reaktorer ett avfall som kommer att vara giftigt under oöverskådlig tid.

Men framför allt kostar det för mycket att bygga kärnkraftverk. Att reaktorer läggs ner beror på att det blir för dyrt att rusta upp dem. Att bygga nytt skulle vara mycket dyrare. Och det skulle påverka priset på all el i Sverige.

En vacker tanke

Jacob Wallenberg och andra pratar gärna om nya typer av reaktorer. Små och ofarliga eller hypermoderna som inte ska lämna något avfall. En vacker tanke, men den hjälper inte mot kylan, varken just nu eller under den tid vi kan överblicka.

Det finns saker att göra. Vindkraften måste byggas ut också i södra Sverige, inte minst till havs. Det kan inte hjälpas att försvaret protesterar eller att en eller annan får sin utsikt förändrad.

Kraftnätet måste byggas mer robust. Det borde ha gjorts för länge sedan.

Just i dag hjälper förstås inget av detta heller. Det är bara att spara på den dyra elen så gott vi kan.


Elpriserna slår rekord och i Karlshamn har man till och med tvingasts starta oljekondenskraftverket. Vilka är lösningarna, på kort och på lång sikt? Kan kärnkraften rädda oss, eller vindkraften?

Diskustera med Ingvar Persson. Chatten börjar klockan nio, men det går bra att skriva redan nu.


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Diesel kostar 1000 kronor - inte MP:s fel

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jacob Wallenberg

Energi & råvaror

Oskarshamn

Energipolitik

Fukushima

Tjernobyl

Kärnkraft