Peter Gustavsson

Ovärdigt att inte ha riktiga skor på jobbet

Undersköterskan Mikaela har kämpat i flera år

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Idag är det arbetsgivaren som bestämmer om hen vill tillhandahålla arbetsskor. Men det är på väg att förändras.
Idag är det arbetsgivaren som bestämmer om hen vill tillhandahålla arbetsskor. Men det är på väg att förändras.

Mikaela Forss är undersköterska och facklig företrädare i Falkenberg. När en av hennes kollegor fick ont i sina fötter och riskerade sjukskrivning rekommenderade läkaren att hon skulle skaffa nya skor till arbetet. Skor som kan avlasta fötter, rygg och axlar.

Idag är det arbetsgivaren som bestämmer om hen vill tillhandahålla arbetsskor. I många mansdominerade yrken är arbetskläder och skor en självklarhet. Men inte i hemtjänsten, som kombinerar låga löner med att kräva att den anställde själv står för delar av utrustningen.

Kampen lönade sig

Arbetskamraten med ont i fötterna fick köpa skorna själv. Men Mikaela nöjde sig inte. Hon uppvaktade politiker, startade namninsamling, gick ut i medier och lade medborgarförslag. Till sist hade fackförbundet Kommunal drivit igenom ett skobidrag på 500 kronor vartannat år för alla i hemtjänsten i Falkenbergs kommun.

Det var inte länge sedan normen inom äldreomsorgen var att man arbetade i sina egna medhavda kläder. Många medlemmar har drivit på för en förändring, och skrivit kongressmotioner som fått Kommunal att prioritera frågan.

Den första delsegern var när Socialstyrelsen 2016 utfärdade krav på arbetskläder för anställda inom vård och omsorg. Det kompletterades med en föreskrift från Arbetsmiljöverket 2018, som gör det tydligt att arbetsgivaren betalar, tillhandahåller och tvättar arbetskläderna.

Lång strid för kläder och skydd

Grundargumentet för de nya reglerna var smittorisken. När personalen kommer till gamla, sköra människor i sina privata kläder, tar de också med sig smittoämnen. Arbetskläder inom vård och omsorg handlar om basala hygienrutiner för att skydda vårdtagarna.

Om man tänkt den tanken hela vägen ut så hade kommuner och vårdbolag insett att de behövde ha munskydd, visir och annan skyddsutrustning i lager för ett större smittoutbrott. För en sjukdom som covid-19 smittar ju främst genom nära kontakt med någon som bär på smittan.

Kommunal tvingades föra en lång kamp mitt i pandemin för att skydda personal och boende från viruset. Om regelverket varit lika starkt från början som efter nya direktiv från Arbetsmiljöverket i maj 2021 så hade liv kunnat räddas.

Nya krav på arbetsskor

I veckan begärde biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson att Arbetsmiljöverket ska komma med förslag till hur belastningsskador i rygg, höfter och knän kan förebyggas. Då ska man titta särskilt på arbetsskor för arbetare som går och står mycket i sitt jobb. Det berör anställda inom vård och omsorg, men kan också betyda mycket inom andra serviceyrken.

Det har gått lång tid från att Mikaela Forss och andra började driva på för rätten till arbetskläder och skor. Steg för steg håller arbetet på att ge resultat.

Men samtidigt – ska det verkligen behöva ta sådan tid för att få ett par skor?

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.