Mejla

Anders Lindberg

Lång tid sedan C var Åsa-Nisse-marxister

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag inleds Centerpartiets stämma, tidstypiskt nog ett stenkast från Arlanda flygplats. Själva förhandlingarna sköts digitalt från 23 olika "hubbar" över hela landet.

Centerpartiet är sedan 2018 kungamakare i svensk politik med sitt tydliga ställningstagande mot att ge Sverigedemokraterna något inflytande.
Innan valet delade alla fyra borgerliga partier analysen att SD och extremhögerns vision för Sverige står i motsättning till grundläggande liberala värderingar.

Ensamma kvar

I dag står Centerpartiet ensamt kvar på den barrikaden.

Och där tänker de förbli. På stämmans dagordning står bland annat ett program för att stärka den liberala demokratin.

Annie Lööf berättade om förslagen redan för några veckor sedan och det handlar bland annat om att ta krafttag mot hatbrott på nätet, att göra det svårare att ändra grundlagen och om att förbättra skyddet för oberoende domstolar.

De demokratiska värden som för bara några år sedan var självklara är nu under attack. Och efter nästa val kan Sverigedemokraterna stå redo att börja riva ner dem.

Sänkt skatt

Men läser man övriga stämmohandlingar bleknar bilden av Centerpartiet som ett progressivt parti. De vill se sänkta skatter, avregleringar och stärkt äganderätt som svar på i princip alla samhällets utmaningar.

I det ekonomiska programmet – som kallas "grönt" – nämns ordet "skatt" hela 79 gånger på 16 sidor. Och det handlar inte om hyllningar.

Ordet "jämlikhet" nämns två gånger. I det ena fallet handlar det om ojämlikhet mellan kommuner och i det andra om jämlikhet mellan kraftslag.

C var bättre förr

Det var länge sedan Centerpartiets ungdomsförbund kallades Åsa-Nisse-marxister och stod för en slags småskalig och grön kritik av kapitalismen.

Men en gång i tiden kallade sig faktiskt Centerpartiet för ”borgerlig vänster” och runt om i landet finns fortfarande tydliga drag av forna tiders folkrörelseparti.

Om det blir särskilt mycket av den varan på Centerstämman återstår att se. Men från Arlanda är det betydligt närmare till Stureplan än till Ramvik i Ångermanland

Och det Centerparti som landar i dag för nog snarast beskrivas som kapitalismens anda i mänsklig gestalt.

Dagen till ära iklädd folkdräkt från Gagnef.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.