Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

F-kassan blåser utsatta föräldrar

Skarp kritik mot nya omvårdnadsbidraget

Publicerad 2021-12-15

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Barn med liknande behov bedöms olika. Det är slutsatsen av en ny utredning om omvårdnadsbidraget. Bidraget förändrades i januari 2019, men resultatet är inte rättsäkert.

Det var i och med vårdbidragsreformen som reglerna förändrades. Det förändrade även livet för många föräldrar med barn som har behov utöver det vanliga. Plötsligt bedömdes de annorlunda, trots att barnens behov inte förändrats.

SVT nyheter rapporterar om sexårige Leo. Han lider av Cystisk fibros och blir bara sämre. Sjukdomen drabbar framförallt lungorna och mag-tarmkanalen. Det leder till att han behöver mycket mediciner, och får inhalationer två gånger per dag. Med det nya bidraget sänktes ersättningen för Leos familj.

Leos familj är inte ensam. SVT uppmärksammar även Erika Tähtinen. Hon har en dotter med diabetes typ 1. I och med förändringarna så fick hon bidraget halverat, trots att hon gått ned i arbetstid för att kunna ta hand om sin dotter. ”Man är alltid jour – det är dygnet runt”, säger hon till SVT. Hon överklagade beslutet och fick rätt.

Orkar inte kämpa

Men det är inte alla föräldrar som orkar överklaga, och det är inte alla som får rätt. Den nya utredningen riktar skarp kritik mot hur bidraget ser ut.

Slutsatserna är att det saknas nationella riktlinjer och stöd för hur Försäkringskassan ska bedöma vad som är ett normalt föräldraansvar för barn i olika åldrar. Det gör situationen rättsosäker, och leder till olika bedömningar av familjer med liknande behov.

Dessutom visar statistik från försäkringskassan att fler fått avslag eller minskad ersättning sedan det nya bidraget infördes, jämfört med det tidigare vårdbidraget. 54 procent av föräldrarna är drabbade, där 33 procent har fått lägre ersättningsnivå och 21 procent har fått avslag på sin ansökan.

F-kassan följer inte praxis

Andra slutsatser är att Försäkringskassan inte följer kammarrättspraxis när det gäller barn med hörselnedsättning, samt att Försäkringskassan anser att tiden då barnen går i skolan utgör ett annat samhällsstöd. Det sista håller inte Inspektionen för socialförsäkringen som står bakom utredningen med om.

Det borde vara självklart i Sverige 2021 att barn med liknande behov har rätt till lika stöd, oavsett var de bor, och oavsett om föräldrarna har ork och kunskap nog att kämpa för barnens rättigheter. Att det gått åt fel håll borde vara en tydlig varningssignal för Magdalena Anderssons regering.