ÅSIKT

Juholt gör nog succé på Island

Foto: Andreas Bardell
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Håkan Juholt har utsetts till ambassadör på Island. Det var inte en dag för tidigt.

Hittills har Socialdemokraterna närmast haft beröringsskräck med sin tidigare partiordförande. Sedan han avgick under buller och bång i januari 2012 har han i princip inte fått några uppdrag alls trots att han satt kvar i riksdagen till i somras.

Det har i längden faktiskt blivit pinsamt för S-ledningen.

Gedigen erfarenhet

Juholt har en gedigen utrikespolitisk erfarenhet. Han var riksdagsledamot i 22 år och har varit ordförande i försvarsutskottet.

Dessutom har han suttit i utrikesnämnden, utrikesutskottet, krigsdelegationen och Natodelegationen, bland annat. I 12 år var han ledamot av försvarsberedningen varav sju år som ordförande.

Att inte ta tillvara den kompetensen är bara dumt.

Gör nog succé

Förmodligen var det ett misstag av Håkan Juholt att tacka ja till partiledarposten. Han var, som han själv mycket väl visste, en alltför bullrig och färgstark person för den granskning det innebar.

Svensk politik klarar inte längre att toppolitiker gör misstag eller uppför sig som folk gör mest. Efter Juholt lär inget parti våga välja någon som inte sedan vaggan förberett sig på att bli partiledare.

Men i diplomatiska kåren lär Håkan Juholt göra succé, både tack vare sin erfarenhet och personlighet.

Töntig kritik

När Juholts uppdrag läckte i december var Moderaterna snabbt ute och sågade utnämningen med att partibok gick före kompetens. Det är ett argument som ibland självklart kan ha bäring.

Men när det gäller Håkan Juholt är det faktiskt bara töntigt.

Precis som Erik Ullenhag (FP), ambassadör i Jordanien, eller Henrik Landerholm (M) ambassadör i Riga, förenar Juholt utrikespolitisk kompetens med partipolitisk erfarenhet. Och det är en tillgång för Sverige.

Norden

Som ett av fem nordiska länder är Island viktigt för Sverige. Landet är med i Nato men står utanför EU.

I en allt mörkare tid är det naturligt att det nordiska samarbetet fördjupas. Förhoppningsvis kommer den intensiva diskussionen kring utnämningen av Håkan Juholt även följas av större intresse för nordiska frågor. Även från Moderaterna.