Hjälp Zelenskyj att kasta Putin i havet

Nästa steg är att ta tillbaka Krim

I dagarna träffas presidenterna Biden och Zelenskyj i Washington DC.

Den 22 december 1941 landade Winston Churchills flygplan i ett kallt Washington DC. Han tillbringade julen med president Franklin D Roosevelt i Vita Huset.

Den brittiske premiärministerns besök följde på den japanska attacken mot Pearl Harbor den 7 december, som dragit in USA i andra världskriget. Under besöket drogs de första gemensamma krigsplanerna upp. På annandagen höll Churchill ett bejublat tal inför kongressens båda kamrar.

Churchill hade lämnat ett London som terroriserats av fientliga bombplan, och hela kvarter låg i ruiner. Precis som i Kiev, julen 2022.

Känslig balansgång

När Volodymyr Zelenskyj anländer i Washington i juletid 81 år senare är det för att säkerställa stödet hos Ukrainas viktigaste allierade. Det är presidentens första utlandsresa sedan den fullskaliga invasionen i februari.

Under hösten har det amerikanska stödet börjat vackla. Många stödjer president Joe Bidens linje att man ska stödja Ukraina ”så länge som det behövs”. Men lika många tycker att Washington ska uppmana Kiev att inleda fredssamtal.

Republikanen Kevin McCarthy, som tros bli representanthusets nästa talman, säger att Ukraina inte kan räkna med en ”blank check”.

Zelenskyj går en känslig balansgång. Han behöver synliggöra vilket hot den ryska aggressionen utgör, mot Ukraina och hela Europa. Samtidigt måste han visa på framgångar, för att övertyga sina allierade om att kriget är möjligt att vinna.

Ukraina underkastar sig inte

Än så länge har han lyckats. Den amerikanska kongressen är på väg att besluta om ett nytt militärt och ekonomiskt stödpaket på 450 miljarder svenska kronor. Och den svenska regeringen beslutade i förra veckan om ett nytt stöd på 600 miljoner kronor.

Ukraina har visat att landet har förmågan att inte bara försvara sig mot det ryska angreppskriget, utan också befria områden Putin lade under sig under vårens offensiv.

Målet är att driva ut Ryssland ur Ukraina helt och hållet. Inklusive Krimhalvön och de delar av Donbas som ockuperats sedan 2014.

Putin ska köras ut i Svarta havet.

Terrorbombningar

Nu angriper Ryssland civila mål. Missilattackerna riktas mot Ukrainas elnät. Putin hoppas skrämma ett frysande folk till underkastelse.

Men precis som de nazistiska terrorbombningarna av London 1940 bidrog till britternas försvarsvilja, tycks Putins attacker mot elförsörjningen bara göra ukrainarna mer övertygade om att kämpa till slutet.

Kriget kan fortsätta i flera år. Och det kommer fortsätta påverka oss som lever i närområdet. Särskilt som så många europeiska länder så länge gjort sig så beroende av rysk gas för sin energiförsörjning.

Jul i en värld av storm

När Winston Churchill jultalade som Roosevelts gäst i Vita Huset beskrev han de umbäranden som kriget innebar. Men för barnen, och de vuxna, måste julkvällen ändå få vara ”en kväll av glädje i en värld av storm”.

Volodymyr Zelenskyj är i Washington för att påminna om att denna jul är stormen som starkast i Ukraina.