Äntligen är Sölvesborg befriat från SD-väldet

Prideflaggan är tillbaka på kommunhuset

När Sverigedemokraterna styrde i Sölvesborg var det förbjudet att hissa prideflaggan på offentliga byggnader. Här en protest i en busskur.

Hon kallas BBB, Birgit Birgersson Brorsson. Socialdemokraten som styr Sölvesborg sedan det historiska maktskiftet i höstas. Då när en S-ledd koalition gick samman för att blockera SD:s tidigare så destruktiva inflytande.

Nu kan allt det bli historia. För lagom till Stockholm Pride har regnbågsflaggan hissats på kommunhuset, något som varit en tradition sedan 2013. Med ett uppehåll under den förra mandatperioden, vill säga.

Under förra styret var Blekingestaden ett sverigedemokratiskt skyltfönster. Under Louise Erixons ledning gjordes en stor affär av att Prideflaggorna skulle ned från offentliga byggnader. Flaggan var uttryck för politisk lobbyism, menade hon.

Och visst kan det vara lätt att vifta bort en bit tyg. Vad gör en flagga för nytta, egentligen?

Svaret är att den bland många HBTQI-personer är livsviktig. Så då är den viktig.

Nu kan Sölvesborg bli ett riktigt skyltfönster

Samtidigt är flaggan kanske den mest polariserande av symboler där SD:s motstånd hänger ihop med partiets nationalistiska rötter.

Men det går längre än så, för här finns ett uttalat hat. Den tongivande partiprofilen Björn Söder har sagt att homosexualitet är att jämföra med sex med barn och djur. Så sent som i onsdags skrev han att Pride legitimerar pedofili. Och Jimmie Åkesson har kallat Pride-tåget för obscent "med en massa nakna människor som springer runt" i tidningen QX.

Inte otippat hade SD lägst betyg i RFSL:s valkompass 2022. Lika otippat har sverigedemokratiskt styrda kommuner sämst HBTQI-politik, enligt RFSU:s analys, däribland Sölvesborgs tidigare styre.

Nej, Sverigedemokraterna är inte vilket parti som helst. Det märks i rikspolitiken just nu, i frågan om koranbränningarna. Och det märks på kommunal nivå, över hela landet.

Som med tomma stolar i kommunfullmäktige, vilket uppgick till så många som 65 i slutet av förra mandatperioden.

Och det märks i fulspelet. I förra veckan blev Louise Erixon (SD) påkommen med att ha försökt fuska fram en folkomröstning för att sänka kommunstyrelsens löner. Var femte namn på listan var felaktigt och bland andra hade Erixon själv skrivit under flera gånger.

Men det märks också i kriminalitet. 2018 visade en SVT-granskning att var femte sverigedemokratisk politiker var dömd för brott.

Sölvesborg är fortfarande inte vilken kommun som helst. Vice kommunalråd Kith Mårtensson (M) går aldrig själv till matbutiken, berättar hon. Så stort är hatet som SD startade.

Men nu håller något på att hända. Något fint.

Nu kan Sölvesborg bli ett riktigt skyltfönster. En förebild för andra i hur man besegrar SD och deras hat. Nu när Prideflaggan har hissats.

"Det handlar bara om kärlek, att få kunna älska vem som helst och om allas lika värde", säger BBB. Och det är bara att instämma.