Pernilla Ericson

Förnedrande kampanjen visar på kaoset inom AF

Nya ”Gör plats” gjorde motsatsen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Influencern Therese Lindgren går ut på sitt instagramkonto och ber om ursäkt. “Jag vill från mitt hjärta skriva hur jävla ledsen jag är över att Arbetsförmedlingens kampanj som jag var en del av sårat”. Lindgren tillägger att bilderna hon medverkat i är nedtagna på hennes begäran. Ett bra beslut.
Den hårt utskällda kampanjen har lyckats med motsatsen till syftet, som var att betona personer med funktionsvarianters värde på arbetsmarknaden.
Natalie Chanise Eriksson har en CP-skada. I kampanjen hon medverkade i placerades Therese Lindgrens huvud på hennes kropp, med texten “hade hon blivit en mäktig influencer?”. Kruxet, till att börja med? Natalie Chanise Eriksson är musikjournalist, föreläsare – och influencer.

”Gjorde allt för att förvärra min CP”

Hon beskriver i ett facebookinlägg hur hon kände sig utsatt vid kampanjens fotografering.

“Mina ben skulle peka utåt, vilket de aldrig gör. De gjorde allt för att förvärra min CP”. Hon konstaterar också att textraden “hade hon blivit en mäktig influencer?” sänder ut fel signaler.
”Nej jag har inte 100k följare och jag kan inte leva på mina sociala medier. MEN i nio år har jag inspirerat folk via min serie på SVT, artiklar, intervjuer och min blogg som hade 600 000 läsare. Jag ÄR influencer. Jag ser mina sociala medier som ett extrajobb även om jag satsar mer på musiken”, skriver Natalie Chanise Eriksson och tillägger: ”Jag känner mig utskämd inför hela Sverige.”
Natalie Chanise Eriksson söker nu juridisk hjälp för att ta frågan vidare, och hon är en av många kritiska röster.
Att den misslyckade kampanjen släpptes igenom kan ses som ett tecken på kaoset inom Arbetsförmedlingen. Moderaternas och Kristdemokraternas illa genomtänkta budget, framröstad av Sverigedemokraterna, resulterade i chockbesparingar inom myndigheten.

Generaldirektören får gå

2 000 varslades, 1 000 lämnade frivilligt. Över 130 kontor skulle bort. Påbörjade arbetsmarknadsutbildningar hamnade i kläm. Regeringens budget, med ett tillskott till Arbetsförmedlingen, kan ses som ett sätt att försöka hejda blodförlusten hos en illa sargad patient. Ansvarige generaldirektör Mikael Sjöberg får gå. Men överenskommelsen i januariavtalet öppnar för ytterligare skada.
Centerpartiets roll i den hårdhänta rivningen av Arbetsförmedlingen blev privatisering, där företag ska kunna ägna sig åt privat arbetsförmedlande med offentliga bidrag. Aktörer som Academedia, som med enorma vinster driver förskolor, skolor och gymnasier över hela landet, gnuggar självklart händerna. Här finns potential för miljarder att rulla in.

Arbetsförmedlingen hade problem. Den kritiserade myndigheten behövde översyn och uppdatering. Men inte med slägga.
Den behövde bli en myndighet som bättre såg och tog till vara på människors potential. Som också den här kampanjen kunde ha gjort. Det hade varit så enkelt att placera Therese Lindgren och Natalie Chanise Eriksson bredvid varandra.
Kollegor.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.