Mejla

Ingvar Persson

S kan vinna val på pensionerna

Hårt arbete ska inte straffas med fattigdom

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Kommunals Tobias Baudin uppmanar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och partiernas pensionsgrupp att "göra om och göra rätt".
Det är kanske inte avsikten, med Baudin kan ha presenterat precis den politiska fråga Socialdemokraterna behöver.

Dagens pensionssystem håller helt enkelt inte vad det lovar. Det konstaterar Kommunal i rapporten "Pension för mödan - det ska löna sig att ha arbetat."
Många får klara sig på mindre än hälften av sin tidigare lön efter arbetslivet. Sverige har den högsta andelen fattiga pensionärer i Norden och fler än genomsnittet i EU. För många spelar det dessutom nästan ingen roll för pensionen att man arbetat ett helt liv.

Ett enda svar

Som om inte det vore nog, partiernas har i stort sett bara haft ett svar på utmaningarna för pensionssystemet. Jobba längre.

För alla som slitit ut sig på fysiskt ansträngande arbeten och som inte ens kan arbeta fram till dagens pensionsålder blir det som ett stort hån.

Kommunal föreslår flera förändringar. Vissa rör arbetslivet, som kravet på en bättre arbetsmiljö och att heltid till sist verkligen ska bli norm, också i yrken som domineras av kvinnor. Andra handlar om regelverk för att det ska bli möjligt att arbeta längre. Åldersgränserna i till exempel sjukförsäkringen och a-kassan måste till exempel justeras.

Dessutom behöver avgiften till pensionssystemet höjas.

Politisk dynamit

Men utöver det vill Tobias Baudin ha regler som gör att den som slitigt ut sig inte ska straffas med fattigdom under ålderdomen. Det kravet skulle kunna bli politisk dynamit, och det är exakt den fråga som vann valet åt de danska Socialdemokraterna förra året.

Riktigt bra politiska förslag löser vardagsproblem som människor känner igen. Men de pekar dessutom ut en samhällsförändring. Pensionsfrågan är just en sådan fråga.

När politiker som Fredrik Reinfeldt pratar om att höja pensionsåldern hur mycket som helst är han inte bara orealistisk. Han avslöjar dessutom sitt eget perspektiv och sina egna lojaliteter.

Kommunal har givit Ardalan Shekarabi och Stefan Löfven en chans att visa ett annat slags lojalitet, med vanliga arbetande människor.

Det skulle inte bara vara bra i sak. Det skulle också vara bra politik.


Chatta med Ingvar Persson om pensionerna och hur Sverige behandlar människor som slitigts ut av ett hårt arbetsliv. Chatten startar klockan 9.00 men det går bra att skriva redan nu.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

S får inte svika pensionärerna

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Pension

Ardalan Shekarabi

Kommunal

Socialdemokraterna

Tobias Baudin