Mejla

Jenny Wennberg

Donald Trumps nästa offer är WHO

Men hoten är bara en avledningsmanöver

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I ett fyra sidor långt dokument lägger Donald Trump, eller snarare hans stab, ut texten om varför WHO anses springa Kinas ärenden i den pågående pandemin. Om inte WHO vidtar åtgärder kommer USA permanent dra tillbaka sin finansiering av WHO är beskedet.

Avledningsmanöver

Att det hela utgör en avledningsmanöver inför det stundande presidentvalet är ganska självklart. Donald Trump behöver visa handlingskraft inför väljare som precis informerats av amerikanska centralbankschefen Jerome Powell att USAs ekonomi riskerar ha krympt med 30 procent och nått en arbetslöshet på 25 procent redan under andra kvartalet i år.

Sådana prognoser överlever få politiker. Och det är definitvt inte prognoser man blir omvalda på.

Styrkemätningen med Kina har hela tiden handlar om den inhemska opinionen. WHO och FN står inte högt i kurs bland Trumps väljare och är därför ett logiskt nästa offer. Att förflytta fokus genom att peka ut WHO och Kina som problemet drar uppmärksamheten från det faktum att Donald Trump är den som vidtagit åtgärderna som effektivt slår ihjäl företag och arbetstillfällen i USA.

Diplomatiska principer

WHOs förhållningssätt till Kina har varit det enda rimliga; det har präglats av diplomatiska principer.

Även om det förvisso tog emot att höra WHO berömma Kinas öppenhet och agerande i pandemins inledande fas är det också ett av få sätt att göra en stat som Kina medgörlig.

Och medgörligheten är nödvändigt. Ett nytt virus som utvecklas till en pandemi kräver en så öppen dialog som möjligt även med diktaturer. Särskilt när ursprungslandet för smittan är en diktatur.

Vilket till skillnad från vad USA försöker påskina handlar om något helt annat än att springa diktaturers ärenden.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.