Mejla

Pernilla Ericson

Din biff på grillen hettar upp planeten

Smarta matval gör skillnad för klimatet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

“Vad kan jag göra?”. Det är frågan människor ställer sig i nödlägen och det gäller i allra högsta grad klimatkrisen. Vi nås av rapporter om extrema värmetoppar och våldsamma stormar runt om i världen. Det händer här och nu, men vi står inte handfallna. En av de vanligaste sökningarna i ämnet handlar just om hur människor kan ställa om i vardagen.

Aftonbladet har därför dragit igång en stor matsatsning, Matsmarta onsdag. Här kommer vi kunna få tips och vägledning. Och den behövs. Maten och jordbruket står för 25 procent av jordens klimatutsläpp.
“Ja, man ska tänka på miljön när man handlar”, skrev en läsare apropå satsningen. Men miljön kan betyda olika saker.

Växtbaserat ett smartare val

När du handlar ekologiskt så väljer du bort sådant som odlats med aggressiva, syntetiska bekämpningsmedel, som skadar djurlivet, människorna och naturen. Djuren i den ekologiska industrin har det bättre, och antibiotika används betydligt mer restriktivt.

Men ekologiska varor kan fortfarande ha transporterats långa sträckor. Och för klimatet är växtbaserat alltid ett smartare val än kött. Ett kilo nötkött motsvarar ungefär 25 kilo koldioxidutsläpp. Att jämföra med utsläppen från odling och transport av ett kilo baljväxter, som motsvarar 0,2–1,5 kilo koldioxid.

Dags för klimatmärkning

Puh. Det är inte helt lätt att göra rätt, när man drar sin kundvagn längs butiksgången. Visst vore det fint om alla varor i svenska butiker hade en tydlig klimatmärkning? (Jag tittar på dig, civilminister Ardalan Shekarabi).
Köttkonsumtionen minskar nu i Sverige, men många billiga, brasilianska biffar landar fortfarande på grillarna. Det är val som gör avtryck. Både boskapsuppfödning och sojaodling – som främst blir till djurfoder – är en viktig faktor i att Amazonas skövlas i fasansfull fart. Sen högerextrema presidenten Jair Bolsonaro tillträdde avverkas regnskogen, även kallad jordens lungor, i den högsta takten på ett årtionde. Enorma ekonomiska intressen påverkar.

Klimatkrisen kan i slutändan inte ligga på privatpersoners axlar, politikerna måste våga dra i de stora växlarna. Men våra val skickar signaler om att omställningen är både viktig och möjlig. Var och en kan göra skillnad, varje dag. Det handlar om den här planetens framtid.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.