Mejla

Ingvar Persson

Moderat svek skadar Sveriges elförsörjning

Vindkraften sätter nya rekord

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Förra året slog den svenska elexporten alla historiska rekord. Branschorganisationen Energiföretagen har sammanställt siffrorna.

Vi sålde 25,8 Terawatttimmar till våra grannländer. Det motsvarar produktionen i Forsmarks kärnkraftverk. Allra mest el gick till Finland.

Det var tur att Sverige hade ett överskott att exportera. Det finländska elsystemet plågas nämligen av försenade och fördyrade kärnkraftsbyggen. Enligt planerna skulle reaktorn Olkiluoto 3 ha varit färdig redan för tio år sedan. Precis innan jul sköts starten fram igen.

Nytt rekord

I Sverige slog vindkraften å andra sidan rekord. Förra årets ökning hamnade på 20 procent. Det unga året 2020 startade dessutom med en ny toppnotering. Nya vindkraftverk har byggts och dessutom blåste det ordentligt 2019.

I genomsnitt sjönk priset på den nordiska elbörsen med nio procent.
Omställningen av energisystemet är inte något som ligger i framtiden. Den har börjat. Förnyelsebara energikällor byggs ut. Kärnkraftsreaktorer stängs av på kommersiella grunder.

Samtidigt ökar behoven. Transporterna står inför en elektrifiering, nya industrier byggs och gamla förändrar sina processer. Allt det där kommer att kräva energi. Det behövs mer kraftproduktion men också investeringar i kraftnätet, teknik för att styra eltillgången till rätt tid och smidigare tillståndsprocesser.

Industrin behöver besked

Framför allt behöver kraftindustrin klara och hållbara politiska besked. Långsiktiga investeringar blir bara möjliga om förutsättningarna är någorlunda säkra för många mandatperioder framåt.

Precis den långsiktigheten skulle energiöverenskommelsen från 2016 leverera. En plattform där ingen fick allt men som alla kunde leva med och som gav industrin förutsättningar att planera.

Att, som Ulf Kristersson, bryta överenskommelsen efter bara tre år visar att man sätter det egna partiets bästa framför Sveriges.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.