Pernilla Ericson

Joe Bidens trippelseger – i kristider väljer vi trygghet

Coronaviruset kan avgöra presidentvalet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Demokratiska presidentkandidaterna Joe Biden och Bernie Sanders debatterade den 15 mars.
Demokratiska presidentkandidaterna Joe Biden och Bernie Sanders debatterade den 15 mars.

Tidigare vicepresident Joe Biden tog hem ytterligare tre primärvalssegrar: Florida, Illinois och Arizona. Han är på god väg att bli Demokraternas presidentkandidat.

“Resultat, inte en revolution”, säger Joe Biden som ett nålstick mot motkandidaten Bernie Sanders. Ett i sig fånigt påstående. Det vänsterprofilerade Bernie Sanders står för är inte en revolution, utan det som vi i Sverige betraktar som gammal skåpmat. Beprövat sedan länge.

Allmän sjukvård. Högkostnadsskydd på mediciner och inom vården. Utbyggd föräldraförsäkring. Avgiftsfria högskolor. Inkomstanpassad barnomsorg. Sådant som i ett sönderprivatiserat land som USA ses som en omöjlig dröm. 27,5 miljoner människor i USA saknar sjukförsäkring, vilket varje år orsakar tusentals dödsfall helt i onödan.

Press på Sanders att avsluta

Så nog hade amerikanerna behövt en dos välbeprövade självklarheter.
Men Bernie Sanders pressas nu att avsluta sin kampanj. Biden har 1147 delegater av de 1991 som krävs för att säkra presidentkandidaturen.

Demokraterna tror uppenbarligen på en kandidat som kan fånga upp mittenväljarna, för att ha bästa möjliga chans mot Donald Trump. Joe Biden är varken en inspirerande talare eller en spännande ledargestalt, men han är trygg. Med vassa senatorn och juristen Kamala Harris vid sin sida skulle han dessutom bli mer mångsidig. Men framför allt: i krislägen väljer man ofta det trygga alternativet. Och det nya coronaviruset är en kris både för folkhälsan och för ekonomin.

Perfekt storm för USA

För USA står just nu i en perfekt storm. Med så många oförsäkrade och i otrygg anställning är det en särskild utmaning för USA att be folk att stanna hemma från jobbet. Landet leds av en president känd för att sprida rena lögner (Washington Post har hittills konstaterat över 16 200 lögner eller missledande påståenden under mandatperioden). På kort tid har Trump gått från att hävda att det nya coronaviruset skulle “försvinna” och att landet har “läget totalt under kontroll”, till att påstå att han alltid sett faran i en potentiell pandemi.

Det är trots allt mannen som vill storsatsa på ett amerikanskt försvar i yttre rymden, men som skurit ner anslagen till smittskyddsmyndigheten CDC. Trump avskaffade också den särskilda expertgrupp för att hantera pandemier, som bildades under Obamas styre. Förmodligen hade den varit till nytta nu.

Det är dessutom skralt i statskassan. I sin vurm för skattesänkningar har Trump gett USA världens största statsskuld.

Mycket står på spel.
Hur Donald Trump hanterar pandemins skadeverkningar i USA kommer förmodligen avgöra presidentvalet i november.
Och trygghet är inte den forne realitystjärnans signum.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.