Mejla

Susanna Kierkegaard

Breivik var ingen ensam knäppgök

Terrordådet på Utøya var ett politiskt attentat

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Utøya.
Utøya.

LEDARE

Det är årets sämsta dag igen. I dag är det åtta år sedan 69 norska ungdomar mördades på Utøya. Vad man än skriver blir det otillräckligt.

Skotthål i matsalens väggar, toaletter där barn och ungdomar låste in sig för att slippa bli avrättade. De gömde sig bakom klippor eller i gräset längs med strandkanten, höll för skotthålen i sina kompisars kroppar så att de inte skulle förblöda.

En del ringde sina föräldrar. Andra hoppade i vattnet, förstörde sina mobiler. Deras föräldrar fick vänta. Anders Behring Breivik fick en timme på sig på ön innan polisen lyckades ta sig ut.

Jag kollar på en dokumentär på SVT så länge jag orkar. Ungdomar som var med ska rekonstruera hur de sprang, var de gömde sig. De slår en trädgårdssax i takt mot en metallstege för att efterlikna skottljuden.

En tjej, Rakel, berättar. Hon hade just gått med i det norska socialdemokratiska ungdomsförbundet AUF, var inte särskilt politiskt intresserad än. Nu är hon det. I början av filmen är stämningen god, skådespelarna som hjälper henne spela upp allt ropar ramsorna de lärt sig inför lägret 2011 och alla ser glada ut på riktigt, Rakel skrattar mycket.

När det började skjutas ringde hon sin mamma. Mamman svarade inte i telefon. Pappan svarade, han satt på en båt någonstans på Medelhavet.

Jag lever mig in i allt. Hur kändes det för mamman att se det missade samtalet, när nyhetsflasharna började trilla in? Vad ger en pappa för råd till sitt barn, när barnet blir beskjutet 250 mil bort? Håll dig lugn, hade han sagt. Stackars, stackars farsa.

Jag bläddrar i norska dagstidningar. En kille som heter Gaute Børstad Skjervø var 16 år på ön. Han är intervjuad av Dagsavisen. Skjervøs ord fastnar. "Terrordådet på Utøya var ingen naturkatastrof. Det var ett politiskt attentat, utfört på grund av tankegods som bara växer sig starkare för varje dag".

Det var ingen naturkatastrof som dödade politiskt aktiva ungdomar 22 juli 2011. Det var inte heller en ensam galning. Det var en politisk rörelse, en tanke med anhängare och utövare. Breivik sitter i fängelse, men det gör inte hans idéer.

I morse sprejade någon ett hakkors på Utøya-monumentet utanför Oslo. Kommunen sanerade snabbt. Men det var där.

Vad gör man åt det? Nazism, fascism, högerextremism, främlingsfientlighet går inte att torka bort med en trasa.

2012, 2013 och 2014 hölls det inga sommarläger på Utøya. Men fyra år efter attentatet var AUF i gång igen. Det kommer gäster från Sverige, andra ungdomsförbund, föreläsare, man sjunger ramsor. Barn åker dit, ungdomar pratar politik, lägerledarna lagar mat och man äter i matsalen. Badar mellan passen. Årets läger börjar nästa vecka.

Det är så jävla modigt.

Av: 

Susanna Kierkegaard

Publisert:

LÄS VIDARE

Som ung och politisk vet man var nödutgången är

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Utøya

AUF

Extremhögern

Fascism

Nazism

Nynazism

Socialdemokrati