Daniel Swedin

I spansk politik finns bara ytterkanter kvar

Spanskt val kommer inte reda ut kaoset

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialdemokraten Pedro Sánchez har uteslutit självständighet för Katalonien, men den spanska högern anklagar honom ändå för att ljuga. I helgen går ett splittrat Spanien till val.
Socialdemokraten Pedro Sánchez har uteslutit självständighet för Katalonien, men den spanska högern anklagar honom ändå för att ljuga. I helgen går ett splittrat Spanien till val.

Under det gångna decenniet har Spanien framstått som ett av Sydeuropas mest stabila länder. När Italien och Grekland brakat samman i politiskt kaos har spanjorerna klarat sig.

Men det var då. I morgon hålls det tredje spanska parlamentsvalet på fyra år men väldigt lite tyder på att den politiska situationen kommer att klarna.

Samarbetat vänsterut

Valet utlystes efter att den socialdemokratiske premiärministern Pedro Sánchez inte fick igenom sin budget i februari. Då hade han varit premiärminister i åtta månader.

Sánchez kom till makten efter att konservative regeringschefen Mariano Rajoy avsattes efter en misstroendeomröstning i juni 2018. Med löften om att göra upp med nedskärningspolitik och korruption ökade väljarstödet snabbt för Sánchez socialdemokrater PSOE.

Men eftersom partiet bara kontrollerar 84 av 350 mandat
i parlamentet så har man varit tvungen att samarbeta med vänsterpopulisterna Podemos och nationalistpartier från Baskien och Katalonien för att kunna styra landet.

Högern radikaliseras

Det fick högerpartiet Partido Popular att balla ur. Regeringen har på tidningssidor, torgmöten och debatter beskrivits om illegitim och farlig för landet. Pablo Casado, Partido Populars nye ledare, har passat på att kalla Sánchez kriminell och terroristkramare. 

Det är en retorik som inte hjälp Partido Popular. I stället har man berett scenen för Vox, ett högerextremt parti bildat för sex år sedan av tidigare Partido Popular-politiker.

Innan vintern 2018 syntes de inte i opinionsmätningarna, men högerväljares missnöje över katalanska självständighetssträvanden och flyktingströmmar över Medelhavet lyfte partiet. Vox har förklarat krig mot den progressiva rättighetspolitik som Sánchez drivit och ser nu ut att bli tredje eller fjärde största parti. Partido Popular blöder väljare och har orienterat sig ännu mer åt höger.

Gör rekordval

Valrörelsen har knappt handlat om den höga arbetslösheten, budgetunderskottet, de bråddjupa klyftorna eller den ekonomiska avmattningen. Ändå växer PSOE och ser ut att göra sitt bästa valresultat på tio år. Men man växer på Podemos bekostnad utan att för den sakens skull nå majoritet ihop med dem. 

Inom partiet höjs nu röster för ett samarbete i mitten, med högerliberala Ciudadanos. Men Ciudadanos har också radikaliserats och vill hellre regera med Vox. Mitten finns helt enkelt inte kvar.

Hur det ska gå att styra ett sådant land återstår att se.

LEDARE: Spanien sa adjö till politikernaLEDARE: De lämnar in sina kroppar till staten
Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.