Mejla

Jonna Sima

Kokainet i villaidyllen föder gängkriminella

Löfven hade rätt och Kristersson fel

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Gängkriminella livnär sig på att sälja knark, men köparna bor sällan i utsatta förorter. I veckan har Göteborgspolisen identifierat mer än 700 kokainköpare i välbärgade villaområden.
Gängkriminella livnär sig på att sälja knark, men köparna bor sällan i utsatta förorter. I veckan har Göteborgspolisen identifierat mer än 700 kokainköpare i välbärgade villaområden.

För två år sedan lade Stefan Löfven en del av skulden för gängkriminaliteten på drogvanorna hos dem som bor i välbärgade områden. "Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen. Brottsligheten och skjutningarna sker i andra områden. Alla som använder narkotika måste själv tänka på att de bidrar till det där", sa statsministern i en intervju med DN.


Att Löfven hade mage att peka ut utpräglade moderatfästen som bidragande orsaker till skjutningarna fick Ulf Kristersson att flyga i taket. Han tyckte det var direkt "pinsamt" av statsministern i ett inlägg på Facebook.
Undrar om Ulf Kristersson tycker att Göteborgspolisen är lika pinsam? I veckan gick de ut med att de har identifierat 745 kokainköpare, varav mer än hälften bor i välbärgade villaområden som Hovås, Billdal, Torslanda och Fiskebäck .

”Vanliga Svenssons”

Polisen beskriver köparna som "vanliga Svenssons" med en genomsnittsålder på 35 år, vissa har flera miljoner i årsinkomst. Nästan var femte är kvinnor och 36 procent av dem har barn under 18 år. De allra flesta är ostraffade sedan tidigare.

Bara tre procent av köparna bor i områden som polisen klassar som utsatta.
Kokain har länge beskrivits som en dyr drog för kändisar och överklassen, men numera är den både billigare och mer vanlig. Det är tydligt också i antalet kokainöverdoser som har ökat med mer än ett tusen procent på tio år.
Polisens avslöjande av Enchrochat och Trojan Shield har visat att Sverige kan ha tio gånger så stor narkotikahandel än vad som tidigare har varit känt. Det kan ge en förklaring till varför konflikterna mellan de kriminella gängen, vars främsta inkomstkälla är narkotika, har blivit allt mer våldsamma.

Kristersson har fel

Inrikesminister Mikael Damberg sa i veckan att det nog är många i Göteborgsområdet som just nu har anledning att känna oro över att polisen ska knacka på dörren. Polisen har gjort stora framsteg och det är viktigt att samhället har flyttat fram sina positioner och markerar att det faktiskt inte är riskfritt att handla narkotika.

Det är lätt att förfasa sig över de kriminella gängen och våldet, men det är tydligt att väldigt många i samhället måste se sin del i utvecklingen. Det är inte pinsamt vad än Ulf Kristersson påstår, utan alldeles nödvändigt om knark- och våldspiralen ska stoppas.

Chatta med Jonna Sima om kopplingen mellan knarkandet och de kriminella gängen kl 09:00. Du kan skicka in din fråga eller synpunkt redan nu!

Skriv inlägg
 • Jonna Sima

  Jag hann svara på 18 av mer än 120 frågor som inkommit. Det här är uppenbart en fråga som många är engagerade i. Fortsätt debatten, den behövs. Både för att minska narkotikans skadeverkningar och den brutala kriminaliteten knarket föder. Tack för idag, och på återhörande!

 • Jonna Sima

  Jag tror också att det är en utopi och villfarelse att tro att vi någonsin kommer att ha ett samhälle utan narkotika. Målet bör vara att minska efterfrågan med förebyggande insatser och erbjuda de som vill och behöver det vård och behandling.

 • "Ingen ska knarka!" Jovisst, fortsätt leva i den fantasin och se hur samhället slås i spillror.

  Oroad
 • Jonna Sima

  750 personer är ändå en ansenligt mängd personer. Det kan åtminstone ge en indikation på hur kokainanvändandet ser ut i Göteborgsregionen.

 • 750 personerhaha de e ju bara en droppe i havet av allt knarkköp. Löfven har aldrig rätt om nått.

  Richard Richard
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.