Mejla

Lina Stenberg

Skratta inte bort coronaförnekarna

Med pandemin väcks galna konspirationsteorier till liv

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Helgens anti-coronademonstration samlade hundratals svenskar på Norra Bantorget.
Helgens anti-coronademonstration samlade hundratals svenskar på Norra Bantorget.

LEDARE

Första maj blev inte som vanligt i år, precis som i fjol kom coronapandemin i vägen. Under lördagen intog i stället en helt annan grupp det traditionstyngda Norra Bantorget i Stockholm. De kallar sig "Frihetsrörelsen" och samlade ett hundratal för att demonstrera mot just corona.

De menar att coronaviruset inte finns.

I flera västländer har anti-coronagrupper blivit allt mer högljudda. Kanske mest uppmärksammade blev kravallerna i Nederländerna tidigare i våras när ett testcenter vandaliserades.

Allt grundat i konspirationsteorier som spridits över världen likt löpeldar det senaste året. Och egentligen är de rätt spretiga, men just nu enas de i att corona är en bluff.

Det handlar om 5 G, om vaccinmotstånd och om övertygelsen att covid-vaccinet inte är en spruta utan ett ingrepp där ett chip opereras in i armen. Allt för att människor ska kunna registreras, övervakas och – tror vissa – förintas.

Att granska konspirationsteoretiker blir lite som att gå rakt in i en lite galen skräckfilm. En som gjort detta är journalisten Martin Aagård i en serie för Aftonbladet podcast. Bilden som växer fram är en sektliknande rörelse där medlemmar tror att världen håller på att tas över av en global elit. "Globalisterna" som nämns är män med mycket pengar och med judisk bakgrund, som Rothschild och Soros.

För ja, här återanvänds den historiskt så uttjatade och otäcka konspirationsteorin att judarna vill ta över världen. Och inte så förvånande finns både förintelseförnekelse och högernationalister bland anhängarna.
Att sia om domedagen har varit något människor ägnat sig åt i alla tider. Särskilt när människor har upplevt sig hotade, som under digerdöden, när järnvägen byggdes på 1800-talet eller vi närmat oss ett millennieskifte.

Nu är det en pandemi som utlöst masshysterin. Och genom konspirationsteorier ges allt en innebörd, en förklaring. Stefan Löfven är exempelvis inte vår statsminister, säger en av personerna som Aagård intervjuar. Han är bara vd i bolagsstyrelsen Sverige. Och det är inte heller någon slump att corona heter just covid-19, menar de. Första och nionde bokstaven i alfabetet blir ju AI, kort för artificiell intelligens.

I centrum för teorin nämns – kanske otippat – World Economic Forum, det årliga mötet för världens ledare i Davos. Och det handlar om temat för årets möte, "The great reset", den stora återställningen på svenska.

Låter det som en komplott? Nej, inte från världssamfundets sida.
Ändå samlas just nu konspirationsteoretikerna från hela världen i motståndet mot detta, eftersom de menar att den egentliga innebörden är globalisternas maktövertagande med pandemin som svepskäl.

Visst kan det vara lätt att skratta bort de här befängda idéerna. Men vi gör nog bäst i att ta det på allvar.

För det finns vinnare av ökad misstro och större motstånd mot demokratin.

***

Chatta med Lina Stenberg. Chatten öppnar 09.00, men ställ dina frågor redan nu.

Skriv inlägg
 • Lina Stenberg

  Tack för en bra chatt idag, hoppas ni får en bra dag så hörs vi igen nästa gång!

  /Lina

 • Lina Stenberg

  Hej!

  Ja, visst sticker det i ögonen när de inom vården sliter som djur, inte får semester och måste jobba extra långa pass samtidigt som det finns de som påstår att pandemin är en bluff och struntar i restriktioner.

 • Blir oerhört provocerad när vi övriga ska följa restriktionerna och en del tar sig rätt åka till släktingar i holland och tyskland .

  vad anser du om det?

  risögrund
 • Lina Stenberg

  Hej Karl Johan,

  Det är en balansgång det där med att vara kritisk, att inte köpa allt makthavare/marknaden säljer. Men att misstro demokratin, att misstänka att det finns en stor världskonspiration som bara vill luras, det är något annat. Jag förstår att det finns en lockelse i att få enkla svar på komplexa problem. Att hitta någon att skylla på. Men jag tänker att det är att göra det väldigt lätt för sig.

  Vi har alla ett ansvar att hålla vår demokrati levande och fungerande. Att sprida misstro är helt kontraproduktivt tänker jag, och skyndar på en utveckling mot något helt annat än just demokrati.

 • Bakom konspirationer ligger en välgrundadmisstro mot makthavarna. Folk har alltid

  blivit lurade av sin överhetAcceptera aldrig något

  utan vetenskapliga bevisär ett bra motgift.

  Tänk bara på alla krig de har ställt till med.

  Karl Johan Bäckström

Av: 

Lina Stenberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Tänk om Åkesson styrt under corona

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Covid-19

Konspirationsteorier

World Economic Forum

Globalisering

1800-talet

Stockholm