Mejla

Atle Morseth Edvinsson

Pandemilagen öppnar för svensk lockdown

Corona har visat att det kan behövas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialminister Lena Hallengren (S) och idrotts- och kulturminister Amanda Lind (MP) vid onsdagens pressträff.
Socialminister Lena Hallengren (S) och idrotts- och kulturminister Amanda Lind (MP) vid onsdagens pressträff.

LEDARE

Regeringens hantering av coronapandemin har fått kritik på mer än ett sätt. Det vanligaste är kanske att den har varit svårbegriplig och motsägelsefull.

Åtgärderna för att hålla nere smittspridningen har mest framstått som ett lapptäcke. Varför kan man inte sitta och kolla fotboll med 20 meters mellanrum när man kan åka till köpcentrum och trängas i kassakön? Frågan har ställts i fler än en krönika under pandemin.

Svaret är ganska enkelt: regeringen har verktyg för att begränsa det ena men inte för att begränsa det andra. Lagstiftningen räcker inte till.

Det är en svensk möjlighet att införa lockdown vi pratar om, även om den framstår som försiktig

Nu har socialminister Lena Hallengren (S) och idrotts- och kulturminister Amanda Lind (MP) lagt fram ett lagförslag som ska ändra på den saken.

– Kulturen och idrotten får leva med betydligt hårdare regler än exempelvis kollektivtrafik och köpcentrum. Vi har under hösten arbetat med att göra de här regleringarna mer träffsäkra, men det finns saker vi inte kommer runt, sa Amanda Lind under pressträffen.

Den tillfälliga pandemilagen påminner på många sätt om hur man ändrade i smittskyddslagen under våren.

Vetorätt viktigt

I april flyttade man över visst beslutsfattande kring pandemin från riksdagen till regeringen. Därmed kunde regeringen snabbt bestämma sig för att till exempel stänga restauranger, om det gjordes för att stoppa coronasmittan. Reglerna upphörde i mitten av sommaren.

Som en garanti för att statsministern inte skulle överdriva skrev man in att sådana beslut skulle granskas av riksdagen så fort som det bara var möjligt. Var de för långtgående skulle de kunna upphävas.

Den mekanismen ska man inte underskatta. Egentligen är oppositionens krav på en vetorätt inte något att höja på ögonbrynen åt. Vi har gett rätten att bestämma om den här typen av saker till riksdagen, inte till Stefan Löfven (S).

Därför är det viktigt att notera skillnaden mellan den föreslagna lagen och vårens tillfälliga ändringar. Då skulle regeringens åtgärder granskas så fort det gick. Nu ska det ske inom en månad.

Behövs kvicka fötter

Då handlade det om tre månaders tillfällig ändrig. Nu om drygt ett år då regeringen kommer att kunna införa riktade nedstängningar och begränsningar av hur mycket folk som får befinna sig i exempelvis en park. Tanken är dessutom att den tillfälliga pandemilagen ska övergå i en permanent lag under våren 2022.

Det är en svensk möjlighet att införa lockdown vi pratar om, även om den framstår som försiktig.

Om lagen röstas igenom kommer det sannolikt att förbättra hanteringen av pandemin på många sätt. Regeringen kommer ifrån att idrotten och kulturen ska ta den värsta smällen. Hela samhället måste kunna dela på bördan. Sverige behöver ha kvicka fötter när ett nyckfullt virus slår till.

Coronaviruset har visat att det kan vara en bra idé att skapa den förberedelsen inför framtida pandemier. Man glömmer lätt att beredskap inte bara handlar om att ha stora förråd av skyddsutrustning, vi måste kunna förutse vem som ska bestämma vad också.

Av: 

Atle Morseth Edvinsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Just nu förlorar vi mot coronaviruset

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Amanda Lind

Lena Hallengren

Covid-19

Politik

Regeringen

Sverige