Mejla

Ingvar Persson

Fortsätter det så här är Sabuni snart borta

Liberala raset bara fortsätter

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När SCB i morse publicerade siffrorna från höstens stora partisympatiundersökning handlade de första rubrikerna om Socialdemokraternas ras. Sedan i maj har Stefan Löfven och hans parti tappat mer än fyra procentenheter av väljarna.

Det är faktiskt inte så konstigt. Undersökningen i maj genomfördes när Sverige befann sig i beredskapsläge. Oppositionen hade, om än motvilligt, tvingats acceptera en borgfred och ändringsbudgetarna rullades ut i en aldrig skådad takt.

Det är klart att statsministern fick extra stort stöd. Nu är Socialdemokraternas siffror tillbaka på valresultatet från 2018. För Stefan Löfvens del är coronaeffekten över.

Nyamko Sabuni på riksdagens läktare.
Nyamko Sabuni på riksdagens läktare.

Det mesta är sig likt

Ett val i dag skulle vara förödande för Liberalerna. I övrigt skulle dock det mesta förbli sig likt, på gott och ont.

Stefan Löfven skulle fortfarande vara ensam om att ha en realistisk chans att bilda en regering, om än svag. Ulf Kristersson skulle fortfarande sura över att han inte får flytta in på Sagerska och Annie Lööf skulle fortfarande stå inför valet mellan Socialdemokrater och Sverigedemokrater.

Det är lite dystert. Och inte mycket att göra rubriker av.

I siffrorna från SCB finns det dock mer spännande saker att notera. Att Liberalernas kris bara fortsätter, till exempel.

Enligt undersökningen skulle partiet få tre procent av rösterna om det vore val i dag. Långt under riksdagsspärren med andra ord. Det såg lika illa ut i maj, men sedan valet har Sabunis parti tappat två och en halv procentenhet. Nästan hälften av väljarna från 2018 har flytt. Inte konstigt att det råder krisstämning.

Väljarna flyr till höger

De Liberaler som hävdar att Sabuni snarast måste bryta samarbetet med regeringen tycker säkert att de får stöd i SCB:s siffror. De visar att gamla liberala väljare i första hand har gått till Moderaterna. Sedan valet handlar det om en och en halv procentenhet.

Skulle man vinna tillbaka dem skulle jobbet räddas för de 19 liberaler som sitter i riksdagen, allt annat lika.

Men allt annat skulle inte vara lika. Att peka ut Ulf Kristersson som statsministerkandidat innebär också att peka på Jimmie Åkesson. Om det gick att stoppa huvudet i sanden 2018 är det absolut omöjligt i dag.
Som stödparti till Sverigedemokraterna skulle Liberalerna antagligen snabbt förlora de få väljare man har kvar.

Hur Nyamko Sabuni ska lösa krisen är inte lätt att svara på. Att sluta tveka i frågan om samarbete med Sverigedemokraterna är dock ett första villkor.

Det hade kunnat vara en rubrik.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.