Mejla

Anders Lindberg

Efter mellandagsrean blir det nog lockdown

”Ställ in. Boka av. Skjut upp.” borde inte vara svårt att förstå.

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

Den svenska strategin bygger till stor del på att alla tar sitt ansvar. Om stora grupper av människor eller viktiga organisationer vägrar följa råd och rekommendationer så fungerar det inte.

Därför är Svensk handels vägran att ställa in mellandagsrean inte bara ett hån mot alla som riskerar att bli sjuka och mot personalen i sjukvården. Det riskerar också att effektivt skjuta den svenska strategin i sank.

Regeringen kommer - om mellandagsrean genomförs och smittspridningen tar ännu mer fart - att tvingas stänga ner butiker, köpcenter och gallerior.

Skillnad mot ”lockdown”?

Vad som sedan blir skillnaden mellan det som i övriga världen kallas ”lockdown” och läget här kan man undra.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, säger till Aftonbladet TV att han skulle stängt ner mellandagsrean om han hade kunnat. Men han saknar de legala verktygen.

Ny lagstiftning är en tidsfråga, så fort den nya pandemilagen är på plats får regeringen de verktyg som behövs.

Om Svensk handel obstruerar har de i praktiken brutit mot det samhällskontrakt som Sveriges strategi vilar på. Många kommer nog att undra varför skattebetalarna i så fall ska täcka deras kostnader vid en nedstängning?

Dessutom sprider Svensk handel en osäkerhet kring strategin. Om inte de mäktiga och förmögna gör som Folkhälsomyndigheten säger, varför ska andra då göra det?

Allvarliga bieffekter

Fördelarna med en lockdown måste alltid vägas mot de allvarliga bieffekter som kan följa i dess spår. Ensamhet kan vara livsfarligt, liksom våld i nära relationer, missbruk och psykisk ohälsa. På längre sikt kan en ökad arbetslöshet och företag som går omkull få allvarliga konsekvenser för folkhälsan.

Risken är tyvärr också att en lockdown inte skulle fungera. Smittan är spridd och människor har redan anpassat sitt liv en gång. Att byta strategi kan visa sig svårt. Det är knepigt att få hela befolkningen att lära om och hattighet kan göra att folk helt enkelt struntar i restriktionerna.

Det bästa vore om Svensk handel ändrar sig och ställer in hela mellandagsrean. Det är inte för sent.

"Alla saker som du skulle vilja göra, men inte är nödvändiga: Ställ in. Boka av. Skjut upp." sa statsministern i sitt tal till nationen i november.

Det borde inte vara särskilt svårt att förstå.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.