Konpirationsteorier om covid är farliga

Nej, ingen sprider virus ”med berått mod”

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anders Tegnell, en av dem den dolda Facebook-gruppen vill ska åtalas
Anders Tegnell, en av dem den dolda Facebook-gruppen vill ska åtalas

Historikern Timothy Snyder varnade efter stormningen av Kapitolium för vad "stora lögner" kan göra med ett samhälle. Att USA:s val var "riggat" är en sådan "stor lögn" som får människor att slita sönder både sin egen vardag och sina institutioner.

Om du på riktigt tror myndigheter ljuger, ämbetsmän är korrupta och att de styrande försöker döda dig upplöses även alla andra gränser.

Sanning blir lögn och konspirationsteoriernas cirkelbevis blir till slut din verklighets fyra väggar.

"Med berått mod"

Att Sveriges regering "med berått mod" låtit en livsfarlig smitta spridas som dödat över 12 000 svenskar är just en sådan "stor lögn".

Om människor – på riktigt – skulle tro att regeringen med avsikt låter människor dö, vad skulle folk vara beredda att göra då?

Nu tror väl ganska få egentligen på dessa konspirationsteorier. Svenska folket vet att alla, i vården, på myndigheterna och bland politiker från alla partier försökt göra sitt bästa för att minska smittspridningen och rädda vad som räddas kan. Men att en pandemi inte riktigt går att planera eller förutse.

Men konspirationsteorier om corona, i olika former och färger, sprids sedan länge i sociala medier. WHO har pratat om en ”Infodemi” i pandemins spår.

Dold grupp

I går avslöjade Vetenskapsradion hur en grupp forskare och opinionsbildare samordnat sitt arbete i en dold Facebookgrupp för att dra ner förtroendet för den svenska coronastrategin och myndigheternas hantering.

Enligt forskare som läst inläggen i gruppen ligger aktiviteterna på gränsen till trakasserier av bland annat journalister man ogillar.

Tydligen ska ansvariga för coronastrategin åtalas för "brott mot mänskligheten". På gruppens Twitterkonto retweetas även inlägg om att Anders Tegnell bör ställas inför rätta.

Påverkansoperation

Det radion avslöjat är en ganska klassisk dold påverkansoperation. Varken mer eller mindre. I ett nationellt krisläge blir sådana självklart intressanta men i vanliga fall är det nog få som bryr sig.

De mest uppseendeväckande uppgifterna är kanske att gruppen tydligen påverkat främmande makt för få dem att ingripa mot Sverige och hindra svenskar från att resa. Samt att de försökt förstöra bilden av vårt land i utländsk media och hos utländska diplomater.

Anna Ekström

Vilket inflytande gruppen haft är svårt att säga, men tittar man på Twitterkontot är det en blandning av ilskna utfall mot media och namngivna ämbetsmän, bilder på vanliga identifierbara människor utan mask och ett allmänt konspirationsteoretiskt förhållningssätt.

Bland annat sprider gruppen att utbildningsminister Anna Ekström i det fördolda har läkaren Sven Roman som rågivare. En person som hon i verkligheten aldrig träffat men en gång önskat ”trevlig helg” på Twitter.

På grund av den påstådda konspirationen fick Ekström i måndags gå ut med en dementi vilket uppmärksammades stort i media.

Det är en ganska knasig tid vi lever i.

Undergräva förtroende

Att aktivt arbeta för att undergräva förtroendet för myndigheter mitt i en kris är inte ofarligt. Ryktesspridning och hitte-på när folk är rädda har slutat illa förut.

Titta bara på Trumps uppmaningar att ta hydroxiklorokin mot viruset, och att dricka blekmedel. Eller ta coronaupploppen som har pågått en tid i Nederländerna.

Den Infodemi som WHO varnar för får ganska stora konsekvenser, inte bara i Sverige.

Fortsätta debattera

Coronastrategin har diskuterats hett på ledarsidor, i radio och tv i princip varje dag sedan snart ett år. Precis som vanligt är vi inte överens i Sverige och det är en öppen debatt som behöver fortsätta.

Över 12 000 människor har dött i vårt land till följd av ett virus som vi visste väldigt lite om för bara ett år sedan. Vad som gått fel – och rätt – behöver stötas och blötas för att vi ska slippa något liknande i framtiden.

Inte heller vi som tror att Sveriges strategi i grunden är riktig kan vara tvärsäkra. Själv är jag långt ifrån så säker på min sak som jag kanske ibland uppfattas.

Ingen sprider virus

Men det är samtidigt viktigt i diskussionen att vi håller isär vad som är verkligt och vad som inte är det.

Nej, ingen sprider virus ”med berått mod”. Det finns ingen komplott av ljugande myndigheter och Anders Tegnell är inte skyldig till ”brott mot mänskligheten”.

Och regeringens politik styrs inte heller av någon Anna Ekström önskat ”trevlig helg” på Twitter.

Stora lögner är farliga, som Timothy Snyder påpekar. Så låt oss slippa dem i fortsättningen.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten börjar 09:00 men du kan skriva dina frågor redan nu

Skriv inlägg
 • Anders Lindberg

  Nu tackar jag för dagens chatt :-)

 • Vad gör Säpo? Det här är ett hot mot rikets säkerhet. Statskupp? Fast det kanske var att ta i men i förlängningen? Inför framtiden. Vad kommer att hända när "trovärdiga" politiker får makten? Så vad gör Säpo?

  Per Linusson

  Jag tror inte Säpo granskar sånt här överhuvudtaget. De utreder brott, så det är inte deras bord.

  Att diskutera och bemöta konspirationsteorier är upp till alla oss som är aktiva i den offentliga debatten.

  Anders Lindberg
 • Vad har du för kommentar gällande konspirationen om att vaccinet är designat för att skada människor.

  Eva Svensson

  Det är rena snurren.

  Man vet dessutom ganska mycket om SARS-CoV-2:s ursprung.

  Här är en artikel som går igenom vad man vet (från National Geographic i höstas, idag vet man mer, men denna text är lättillgänglig).

  Anders Lindberg
 • Menar du att regeringen inte gjort ngn konsekvensanalys av "platta till kurvan" i stället för att göra allt för att stoppa smittan?

  Thomas

  Jag kan inte svara om vilka analyser som gjorts.

  Men vi har inte gjort ALLT för att minska smittan, i så fall hade vi svetsat in människor i deras hus som i Kina.

  Vi vill inte det, alltså är "allt" bara retorik.

  Sverige har försökt skapa en balans mellan åtgärder och effekter på kort om lång sikt. Lockdown har förfärliga hälsoeffekter på sikt och det vill man därför undvika.

  Man kan diskutera hur det har lyckats men det var ambitionen.

  Jag uppfattar "platta till kurvan" mer som ett sätt för att få folk att förstå vad som händer om de inte följer restriktionerna. Då klarar inte sjukvården att behandla människor längre och måste välja patienter.

  Men det handlar inte om olika strategier. Allt handlar om att inte rubba balansen, alltså ta i för lite eller för mycket. Långt svar men ungefär så.

  Anders Lindberg
 • Varför tror du högern i Sverige är för hårda restriktioner medan det är tvärtom i nästan alla andra länder?

  Håkan

  En jättebra fråga.

  Dels tror jag inte riktigt det är så. Borgerligheten var ju men på strategin under hela våren fram tills opinionssiffrorna gick dåligt.

  Sen tror jag de greppade lite efter de halmstrån som fanns, och det blev frågan om ansiktsmask på bussar, exempelvis.

  Jag upplever stödet för riktig "lockdown" som mer utomparlamentariskt, från högerns ledarsidor och de kritiska forskarna.

  Jag tror vi är mer överens om detta än man först kan tro. Och det ser man även ute på stan.

  Anders Lindberg
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.