Mejla

Jonna Sima

”Den svenska bilden av en entreprenör är elitistisk”

I Kista galleria startar drömmar om egna imperium

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Entreprenören Kalo Orfali berättar om sina mattor som är tillverkade av återvunnen plast för politikern Mohamed Nuur (S) och en av Bridges grundare, Deqa Abukar.
Entreprenören Kalo Orfali berättar om sina mattor som är tillverkade av återvunnen plast för politikern Mohamed Nuur (S) och en av Bridges grundare, Deqa Abukar.

Stadsdelen Rinkeby-Kista i västra Stockholm har varit dubbelt drabbad under coronapandemin. Under våren har området haft flest antal avlidna av influensaviruset och arbetslösheten har närapå fördubblats hos den unga befolkningen.

Gängkriminaliteten som Stockholmsförorten ofta förknippas med accelererade också i början av året, men har just nu lugnat ned sig en aning.
– Jag har lärt mig att oavsett vad Järva drabbas av fortsätter de kämpa med livet, säger lokalpolitikern Mohamed Nuur (S).

Aftonbladet ledare möter honom på Bridge inne i Kista galleria. Det är en butik och mötesplats där bland annat entreprenörer av olika slag från närområdet får en chans att sälja sina produkter, möta kunder och knyta affärskontakter. Bakom initiativet står den ideella organisationen Bling, som drivs av tre unga människor som vill hjälpa andra att förverkliga sina ambitioner.

Deqa Abukar, 26, är en av Blings grundare. Hon kom till Sverige från Somalia som sjuåring och är uppväxt i en släkt där kvinnorna alltid har varit drivna och startat egna företag. Hennes mamma har tio barn, men redan efter ett år i Sverige hade hon startat eget.

– Det gjorde att vi fick snålskjuts in i samhället. Hon har genom sitt entreprenörskap gett oss allt vi behövt och jag vill att fler får den möjligheten, säger Deqa Abukar.

Mattor av återvunnen plast

Idén att skapa en fysisk yta där människor från olika områden kan nätverka och hjälpa varandra föddes redan under förra året. Sedan kom coronapandemin och då kändes initiativet att skapa jobbtillfällen och nya möjligheter ännu mer angeläget. Genom privata sponsorer har de kunnat öppna den ljusa och modernt inredda butiken där nio entreprenörer visar upp och säljer sina produkter. Det är alltifrån miljövänliga suggrör av vete, vackra tvålar, barnsockor och eleganta sidenkläder till klockor med arabiska bokstäver.

– Jag ville göra något hållbart och tänkte att en matta är en produkt som alla har, säger Kalo Orfali, 26, som har startat företaget Noriental, som designar mjuka mattor av återvunnen plast.

Tanken med namnet är att företagets design ska kombinera orentalisk mönsterrikedom med det nordiskt mer enkla.

Kalo Orfali upptäckte Bridge via Instagram och såg att de sökte personer som ville förverkliga en affärsidé. Han säger att genom de resurser och den kompetens han fått tillgång till via Bridge har han kunnat förverkliga sina drömmar och uppleva möten han aldrig kunnat föreställa sig.

– Precis innan du kom hade jag ett samtal med en tidigare "Mr Olympia" som ville få till ett samarbete, säger han och visar upp en bild på en brunbränd muskelknutte i tangakalsonger.

Vad är målbilden för ditt företag?

– Tanken är att stå på egna ben och bygga mitt egna lilla imperium. Jag vill äga hela kedjan: från det att man samlar in plasten, till tillverkning av tyger och mattor fram till att de går ut till kunderna, säger Kalo Orfali.

”Många känner sig utanför”

Fyra månader får de nio entreprenörerna på sig, sen ska de förhoppningsvis klara att utveckla sin verksamhet inne i gallerian. Deqa Abukar beskriver hur Bridge ska vara just en bro mellan idé och handling. Hon tycker att den bild av entreprenörer som ofta lyfts fram är svår att känna igen sig i.

– Den är ganska elitistisk, säger hon. Den svenska entreprenören har ofta en viss bakgrund, en viss utbildning och hänger i ett visst område, det gör att många känner att de inte är en del av den världen. Det är synd, för vi har så många möjligheter att kunna ta den resan i Sverige, säger Deqa Abukar.

Enligt Statistiska centralbyrån har antalet nystartade aktiebolag bland personer med utländsk bakgrund ökat med hela 224 procent på 15 år i Sverige. Det är inte enbart positivt, enligt Per Molander, som bland annat lett regeringens Jämlikhetskommission. Han menar att en hög andel egenföretagare i arbetskraften är ett tecken på låg ekonomisk utvecklingsnivå.

”Drömmen är att vi inte ska behövas”

Deqa Abukar säger att eget företagande bara är en del av lösningen för människor som saknar kontakter och lång arbetslivserfarenhet.
– Om politiker och näringslivet tog sitt ansvar skulle inte vi behövas på samma sätt. Det har väl brustit någonstans, för det borde finnas möjligheter för människor att göra det de vill göra på lika villkor. Drömmen är att vi inte ska behövas.

Lokalpolitikern och Rinkebybon Mohamed Nuur tycker att det blågröna styret i Stockholm borde se och uppmuntra mer av det ljusa och kreativa som faktiskt finns i Järva.

– Jag vet inte vart det kommer ifrån, men hos Järvaborna finns det alltid en tro på att i morgon är en bättre dag och det är det som skapar deras framtidshopp.

Chatta med Jonna Sima om ledaren klockan 09.00. Du kan skicka in dina frågor redan nu.

Skriv inlägg
 • Tack så mycket för en fin intervju Jonna! Det var väldigt kul att få ställa upp och ännu roligare att få visa upp våra produkter i Kista Gallerian och chansen att möta och inspirera andra fantastiska entreprenörer och människor i området.

  Sara: Vi säljer våra mattor och möbler främst via vår hemsida som du kan hitta om du googlar noriental eller på www.noriental.se

  Har ni några frågor så ställer jag gärna upp.

  Kalo Orfali
 • Jonna Sima

  Bridge finansieras av framför allt privata bidrag, men har även fått statliga pengar från bland annat Tillväxtverket.

 • Hur många miljoner kommer från Allmänna Arvsfonden?

  https://www.rotary.se/stockholm-kista/home/articleview?mode=a&ArticleId=12438

  Cee
 • Jonna Sima

  Hej, håller med om att det känns lite speciellt att beskriva en galleriaverksamhet just när restriktionerna blivit hårdare... Men flera av de nio entreprenörer som visar sina produkter just nu på Bridge i Kista galleria säljer även över nätet. Som Noriental, Vackert, Stuckies, Harmony straw, Nafsi med mera. Kolla på Bridge Instagram thebridge.nu för mer information!

 • Har de en hemsida som man kan beställa produkterna ifrån nu när man skall undvika att göra besök i butiker?

  Sara
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.