Mejla

Zina Al-Dewany

Nu måste ni sluta hyckla om Trump

Det Trump sysslar med är helt i linje med en amerikansk syn på demokrati

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I Sverige lever många människor med rötter i länder som USA har invaderat med tveksamma metoder.
I Sverige lever många människor med rötter i länder som USA har invaderat med tveksamma metoder.

LEDARE

Kanske är det få som minns, själv var jag bara tio år. När George W Bush vann år 2000 var det på grund av ett valkaos som slutade i Högsta domstolen. Rösträkningen i den avgörande staten Florida skulle genast upphöra, vilket gjorde att Bush vann - med en marginal på bara 537 röster.

Ett stulet val, menade kritiker redan då. Nästan alla republikanska presidenter har haft folkmajoriteten mot sig, men valsystemet har hjälpt dem att vinna. När Donald Trump hävdar att valet är riggat så har han rätt, men det är riggat till hans och Republikanernas fördel. Ändå ser en del liberala tyckare i Sverige fortfarande USA som ett eftersträvansvärt exempel på demokrati.

I Sverige lever många människor med rötter i länder som USA har invaderat

På Dagens Nyheters ledarsida (5/11) förfasas det över att ”Trumps sovjetiska syn på demokratin är oamerikansk”. Artikeln avslutas med stycket: ”Det är praktiskt för diktatorer att kunna bestämma ”valresultat” på förhand. Så går det till i Syrien, så gick det till i Sovjet. Men det är inte demokrati. Att USA:s president nu befinner sig i samma sällskap är en tragedi”. Och visst, USA:s demokrati må vara både hotad – och ett hot – mot världen, men i så fall har den alltid varit det.

Det inget nytt att USA använder sig av minst sagt tveksamma metoder för att säkerställa sin ställning - både inrikes och utrikes. Många nationer har länge varit plågsamt medvetna om hur stormakten varken tvekar inför valfusk eller odemokratiska ingripanden. I Sverige lever många människor med rötter i länder som USA har invaderat.

I Chile kuppade USA bort en demokratiskt vald ledare och ersatte honom med en militärdiktatur. I Irak har det pågått ett orättfärdigt krig så länge att irakier nästan längtar tillbaka till den diktator som USA en gång fällde.

Det Trump sysslar med är helt i linje med en amerikansk syn på demokrati

Barack Obama, en demokratisk president som många nästan slentrianmässigt längtar tillbaka till, har låtit döda tusentals civila med sitt drönarkrig. Ändå är det bara Trump av de två presidenterna som DN:s ledarsida har velat ställa inför rätta.

I Sverige är USA-rapporteringen som på steroider, vilket gett oss bättre förståelse för Michigans lokalpolitik än för EU. Men rapporteringen låter allt för ofta som en förlängning av amerikansk media.

Visst är en ”sovjetisk syn på demokrati” oamerikansk. Men det Trump sysslar med är helt i linje med en amerikansk syn på demokrati. Han kanske pratar annorlunda, twittrar som en dåre, hetsar grupper och polariserar. Men han är bara en amerikansk president i raden som vunnit och styrt med tveksamma metoder. Trump är inte ett undantag, han bara blottar att kejsaren alltid varit naken.

Av: 

Zina Al-Dewany

Publisert:

LÄS VIDARE

Vi bör inte överraskas när Trump leker Putin

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Amerikansk politik

Donald Trump

USA

George W Bush

Irak

Syrien

EU