Mejla

Lina Stenberg

Bidens vaccindiplomati lika lurig som Putins

USA har som alltid en baktanke med Palestina

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Joe Biden lovar 15 miljoner dollar till Palestina.
Joe Biden lovar 15 miljoner dollar till Palestina.

LEDARE

I förra veckan blev det klart, USA ska återuppta sitt stöd till Palestina. 15 miljoner dollar riktas till covidvaccin och förbättrad sjukvård under pandemin.

Välkomna pengar så klart till det så drabbade landet. Men Joe Biden har precis som alla amerikanska presidenter före honom en räv bakom örat. En dold agenda av geopolitik och vaccindiplomati.

Snart tre månader har gått sedan USA:s dramatiska presidentskifte. Sedan stormningen av kongressen. Sedan demokraten Joe Biden tillträdde som president.

Tre månader med en vanlig president efter fyra år med en nyckfull populist.

Och Biden har haft fullt upp sedan dess, inte bara med att leda sitt land genom pandemin som tagit 550 000 amerikaners liv. Han har också börjat återställa någon slags ordning internationellt. Som ledarsidan tidigare har uppmärksammats syns tendenser till återupprättad anständighet, vilket ger hopp.

Trump kontroversiella beslut att hindra bistånd till Jemen har exempelvis hävts liksom den aggressiva vapenförsäljningen till de stridande parterna i den så blodiga konflikten.

I förra veckan blev det klart att det kanske känsligaste internationella ställningstagandet under Trumps presidentskap lättas upp. Stödet till det palestinska självstyret på Västbanken återupptas, vilket är högst välkommet.

Inte bara för att fattigdom och misär är utbredd i landet. Det handlar lika mycket om en markering till omvärlden.

Donald Trump ströp inte bara det direkta stödet till Palestina under sin mandatperiod. Biståndet genom FN i palestinska flyktingläger, till sjukhus och palestinsk säkerhetstjänst avbröts sedan han hört rykten om att Palestinas president Mahmud Abbas var terrorist 2017.

Han stängde också det palestinska självstyrets ambassad i Washington och ritade upp en egen fredsplan där delar av Västbanken skulle tillfalla Israel.

Nu är Trumps era över, vilket mest innebär att den nyckfulla diplomatin i regionen ersatts av en mer intelligent sådan. Därmed inte sagt att USA:s utrikespolitik blir dramatiskt annorlunda nu än den varit historiskt.

Bidens överordnande intresse är precis som det USA tidigare haft – att behålla en geopolitisk balans i Mellanöstern.

Att Kina och Ryssland avancerat i sin vaccindiplomati där de erbjuder vaccin till världens fattiga länder, inklusive Palestina, oroar USA.

Det är därför ingen överraskning att det just är coronabekämpning som Bidens stöd innehåller till Palestina.

Förhoppningsvis blir de fyra åren med Trump en parentes i amerikansk nutidshistoria.

Men lättnaden att den tiden är över ska inte lura oss alltför mycket. Joe Biden må vara en mer anständig president än föregångaren.

Men det är fortfarande "USA först" som gäller – tro inget annat.

Av: 

Lina Stenberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Sluta titta bort när Jemens barn svälter

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Palestina

Joe Biden

Kina

Ryssland

Jemen

Donald Trump

Israel