Även Stegö Chilò måste avgå

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tåget har redan gått för Borelius   och nu är det dags för nästa avgång – den för Stegö Chilò.
Tåget har redan gått för Borelius och nu är det dags för nästa avgång – den för Stegö Chilò.

En avgår, resten är kvar. Svarta barnflickor, obetald tv-licens och en lyxvilla ägd av ett bolag i ett skatteparadis blev för mycket. I Ekots lördagsintervju meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt att handelsminister Maria Borelius avgår efter bara åtta dagar på posten.

Reinfeldt pressades på varför inte kulturminister Cecilia Stegö Chilò också tvingas lämna regeringen. ”Skälet är att Maria Borelius själv ville avgå”, säger statsministern. Att Stegö Chilò inte har betalat tv-licens på 16 år och ska ha sagt ”åtala mig gärna för licensskolk” avfärdar Reinfeldt med orden ”det väsentliga är att hon sagt till mig att det finns en roll för public service”.

Sprickan hos moderaterna

Mer än så kräver alltså inte statsministern av sin kulturminister, landets högsta ansvariga politiker för radio och tv. Ledande moderater, däribland ordföranden i riksdagens skatteutskott Lennart Hedquist, kräver dock att Stegö Chilò avgår.

Den gångna veckans händelser har med all önskvärd tydlighet visat sprickan mellan de ”gamla” och ”nya” moderaterna. Talet om ”Sveriges nya arbetarparti” var inget annat än snack. När moderaterna sätter sig i regeringen kommer de elitistiska nyliberalerna fram i ljuset. De som av ideologiska skäl inte gillar lagar om arbetsrätt och skatt och därför har skapat sig en livsstil som innebär att inte följa dem.

Regeringens överrock

Migrationsminister Tobias Billström är ärlig om det. Han erkänner villigt att han aldrig började betala tv-licensen eftersom han inte gillade public service. Lika ärlig är utrikesminister Carl Bildt, regeringens självutnämnda nyliberala överrock. Snabbt var han ute och försvarade Borelius svarta barnflickor. Bildts åsikter om hur ”vanligt folk gör” och om hur jämställdhet ska uppnås visade sig pinsamt reaktionära. In med en svart barnflicka så löser sig alltihop, liksom.

Man kan undra vad Reinfeldt tänkte på när han handplockade Stegö Chilò, Borelius, Billström och Bildt. Ville han ge de ”gamla” moderaterna ett köttben att tugga på? Eller glömde han valstrategin för ett ögonblick och följde sitt politiska hjärta?

Valresultatet ger knappast regeringen mandat för något nyliberalt systemskifte. Ändå blev den första veckans enda politiska förslag från regeringen mörkblå: ta bort fri entré på museerna och riv upp avtalet med public service.

Ord och inga visor

Bland hederliga liberaler är besvikelsen stor. I DN skriver ledarskribenten Barbro Hedvall: ”När ett parti går till val med det bärande temat: Vi har tänkt om, vi har lyssnat, det här är vad vi nu vill göra, har vi då inte rätt att bli besvikna när de visar sig ha sina gamla, av väljarna en gång förkastade idéer och attityder kvar?”

Hon konstaterar: ”Hade Fredrik Reinfeldt presenterat sin ministerlista veckan före valet, hade åtminstone jag inte känt mig lika dum och lurad i dag.”

Det är ord och inga visor som borde säga statsministern något om allvaret i situationen. Om nyliberalerna får fortsätta härja sviker Reinfeldt de väljare som bar honom fram till valsegern. Även Stegö Chilò måste avgå.

ÅP

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN