ÅSIKT

Kaxigt budskap från USA-facket

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

John Sweeney smuttade på ett glas rödvin. Han tittade nöjt på den stora teven på väggen.

Det var valvaka hos det amerikanska facket AFL-CIO i Washington. President Bush och hans republikaner åkte på storstryk.

–? Det är rätt åt denna antifackliga regering, sa ordförande Sweeney.

Han gladdes inte bara åt valet till kongressen. När vi pratade fick han rapport om de folkomröstningar om höjda minimilöner som hölls samtidigt med valet.

–? Vi ser ut att vinna alla, sa han med ett leende.

Äntligen fick den utrotningshotade och splittrade amerikanska fackföreningsrörelsen något att fira. Kanske hördes jublet till Vita huset ett stenkast därifrån.

Demokraternas seger i valet i höstas ruskade om USA. Den nykonservativa högern var den stora förloraren.

Fackföreningsrörelsen kände sig som vinnare och hoppas på bättre tider med den nya majoriteten i kongressen. Nu vill man ha betalt för sitt valarbete för de demokratiska kandidaterna.

Sweeney berättade att tvåhundratusen fackföreningsmedlemmar jobbade i valet. Nytt var att facket tog över de högerkristnas strategi att använda folkomröstningar för att mobilisera väljare.

I presidentvalet för drygt två år sedan var det en lyckosam taktik för Bush. I stater där det vägde jämnt drev man fram omröstningar om att förbjuda homosexäktenskap.

De kristna högerväljarna strömmade till och gav Bush segern i bland annat Ohio, vilket avgjorde valet.

I höstens val såg facket till att det blev omröstningar om kravet på höjda minimilöner i sex delstater. Man vann samtliga och fick på köpet upp en mobiliserande rättvisefråga på den politiska dagordningen.

I dag samlas den nya kongressen. För första gången på tolv år är demokraterna i majoritet.

De har lovat att en av deras första åtgärder är att gå facket till mötes och höja minimilönen. Den har legat still på skamligt låga 5,15 dollar i timmen i nio år.

Viktigare för fackets framtid, men svårare att få igenom, är lagförslaget som ska göra det lättare att bilda fackföreningar. I USA är det nämligen både krångligt och farligt.

I dag krävs omröstningar bland de anställda. Denna procedur utnyttjar många arbetsgivare till att trakassera, hota och avskeda dem som stöder facket. Det kan också ta flera år innan resultatet godkänns.

Enligt förslaget till ”Employee Free Choice Act” ska det räcka med att hälften av de anställda är medlemmar i facket för att man ska få bilda en fackförening på arbetsplatsen.

Facket hoppas förstås att detta ska bryta nedgången. Medlemstalet har halverats sedan åttiotalet.

Strukturomvandlingen är en orsak. Men facket har också pressats tillbaka av antifacklig lagstiftning och högerpolitik. I valet i höstas fick man visa att man fortfarande har muskler.

I vimlet träffade jag Ulla Lindqvist, LO:s ­andre vice ordförande. Hon hade köpt en röd t-tröja med texten ”Labor has the power”. Ett kaxigt budskap som behövs även här hemma.

Tommy Svensson