Ledare

Högern regerar – folket protesterar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Fogh Rasmussen möter sin första kris

DagisBlockad Missnöjda föräldrar demonstrerade utanför dagiset Buegården i Köpenhamn i tisdags. Opinionen mot regeringens nedskärningar i välfärden växer sig allt starkare.
DagisBlockad Missnöjda föräldrar demonstrerade utanför dagiset Buegården i Köpenhamn i tisdags. Opinionen mot regeringens nedskärningar i välfärden växer sig allt starkare.

Ett år efter den genant illa skötta striden om Muhammedkarikatyrerna ställde sig den danske statsministern Anders Fogh Rasmussen i talarstolen. Kampen i världen står, sa han, ”mellan frihet och tyranni”.

Kampen i det välmående Danmark rör sig om mer vardagliga och konkreta frågor. Under den borgerliga statsministerns regeringsförklaring samlades drygt 50?000 demonstranter till protest, en stor del fanns utanför folketinget. På plakat och banderoller stod skrivet: Stoppa nedskärningen i barnomsorgen. Rädda välfärdspolitiken.

Anders Fogh kalla­de sina kritiker för ”socialistiska bråkmakare”.

En del av demonstranterna står säkert till vänster politiskt. Ganska många är medlemmar i pedagogernas fack Bupl. De flesta tillhör sannolikt den breda medelklass som röstade på de borgerliga i valet 2005, eftersom de lovade en särskilt generös familjepolitik.

Missnöjet växer nu när barnfamiljerna får veta att flera tusen förskollärare ska drivas från sina jobb. Personaltätheten blir betydligt mindre, de redan hårt ansträngda skolorna tvingas skapa större klassenheter.

Föräldrar över hela landet blockerar i protest förskolor. Elever, också i de privata gymnasierna, tar över sina skolor.

Statsministern förklarar en smula distanserat att medborgarna aldrig haft det bättre ekonomiskt. Men, som danska Politiken skriver: Varför får inte detta privata välstånd avspegla sig i den offentliga servicen? Vad hjälper det om föräldrarna kan bygga carport till sina båda bilar, om barnen får det sämre på dagis och i skolor?

Högerregeringens försämringar av familje- och skolpolitiken hör samman med den nya, centralistiska kommunreformen i landet. De borgerliga driver fram omfattande kommunsammanslagningar samtidigt som de statliga anslagen till kommunerna dras ned och det fleråriga skattestoppet hålls vid liv. Politiken ingår i ett större projekt som syftar till att modellera om välfärdssamhället, privatisera och avgiftsbelägga.

I första omgången får barnfamiljer och ungdomar betala. Fogh Rasmussen möter sin första riktigt stora kris. Oppositionen, från Radikale venstre till enhetslistan, tar avstånd från nedskärningarna. Socialdemokraterna, som är på väg ur sin kris, antyder att nyval behövs.

Parlamentariskt räddas de borgerliga av främlingsfientliga Danska folkeparti, som hellre sviker löften om social välfärd än fäller en borgerlig regering. Partiet har betalats med en av Europas mest repressiva invandrar- och flyktingpolitik. Den nya regeringsplanen förutsätter än hårdare krav för anhöriginvandring och att invandrare och flyktingar ska genomgå en särskild integrationsexamen.

Såväl folkpartiet som moderaterna har lånat friskt både av danska arbetsmarknadsidéer och kravlistor för invandrare.

Det kan vara riskabelt med danska karikatyrer.

OS

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!