ÅSIKT

Det är något fel på vädret i höst

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

I dag läser Fredrik Reinfeldt upp sin regeringsdeklaration i riksdagen. Där blåser andra vindar.

I statsrådsbänkarna syns nya ansikten och kammaren har blivit blå, både i bildlig och i bokstavlig mening.

Sammanträdessalen har renoverats för 65 miljoner kronor och bland annat fått nya, snurrbara och blå stolar.

Av de 349 ledamöterna är 97 moderater. Reinfeldts regering kommer att luta sig tungt emot dem. Alla ord till trots, alliansen är en moderatregering byggd på tre stödpartier.

Frågan är hur länge det dröjer innan Olofsson, Leijonborg och Hägglund upptäcker det.

För egen del saknade jag framför allt talman Björn von Sydow när riksdagen öppnade. Per Westerberg får ursäkta, men han kommer aldrig att kunna utstråla det gränslösa gemyt som von Sydow visat när han eskorterat kungaparet genom det gamla Riksdagshuset.

Myntan blommar envist i kryddträdgården. Oreganon också. På en solros sitter en daggtyngd humla som i dvala.

Det är höst, naturligtvis. Men en märklig höst. Värmen har liksom vägrat släppa taget. Bra för tomaterna som mognar i klasar och för utomhusserveringarna som ännu håller öppet. Det är underbart och inte så lite skrämmande.

Tv-meteorologen Pär Holmgren, annars så vetenskapligt försiktig, medger att han får en ”liten klump i magen”.

De norrländska vattenmagasinen är knappt halvfulla, över Stockholm och Sydsverige drar ovädren fram. Statens geologiska institut har undersökt vad ett varmare klimat betyder för Götaälvdalen och Vänern. Delar av Karlstad, Kristinehamn, Mariestad, Lidköping och Vänersborg hamnar under vatten om inget görs, konstaterar institutets generaldirektör Birgitta Boström.

Kungen är oroad.

Vi andra fortsätter att låta höstkläderna hänga i garderoben och njuter på kaféernas utomhusserveringar medan vi muttrar att något är fel med vädret.

Är det någon som missat Svenskt Näringslivs kampanj för lägre löner?

Så uttrycker sig naturligtvis inte direktörerna. Till och med direkt efter ett val skulle det vara att provocera i onödan. Det stundar trots allt en avtalsrörelse.

Däremot har organisationen i rask takt presenterat flera rapporter om de katastrofala effekterna av höga lägstalöner. Lägstalöner som för övrigt, enligt Svenskt Näringsliv, egentligen inte betyder något eftersom de flesta ändå får bättre betalt så småningom.

Alla håller inte med. Inte de anställda i callcenterbranschen till exempel. Enligt fackförbundet Sif ligger lönerna i branschen envist kvar kring avtalets bottennivå på 13?700 kr i månaden.

Lönerna är ”helt anpassade till branschens villkor”, svarar Johan Talenti från arbetsgivarorganisationen Sveriges Callcenterförening.

I handeln skulle dubbelt så många kunna anställas om lönerna var lägre, det har ekonomerna på Handelns utredningsinstitut räknat ut.

Själv skulle jag vara mer intresserad av förslag på hur äldreomsorgen ska få dubbelt så många anställda, med anständiga löner.

Jag kommer att missa Fredrik Reinfeldts regeringsdeklaration. Jag har en motorcykel att besiktiga.

Den som försökt få en tid på Svensk Bilprovning vet att de är mer sällsynta än borgerliga regeringsdeklarationer, så det är bäst att infinna sig. Och Reinfeldts deklaration kan ju alltid läsas i efterhand.

Ingvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM