Mejla

Eva Franchell

Marknaden skiter faktiskt i de sjuka

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stockholms finanslandstingsråd framför Nya Karolinska.
Stockholms finanslandstingsråd framför Nya Karolinska.

LEDARE

Sjukvården i Stockholm befinner sig i rent katastrofläge. Situationen är ansträngd i hela landet, men i Stockholm har det moderata landstinget tappat all kontroll.
Det saknas inte pengar. Stockholm har byggt världens dyraste sjukhus, ändå dör patienter i väntan på operation. Köerna till akutmottagningarna växer och det saknas sängar för de svårast sjuka. Mer än 650 vårdplatser är stängda och de patienter som måste läggas in hamnar på expeditioner, i duschrum, korridorer eller långt ner i någon kulvert.
Det är inte patientsäkert, Stockholms sjukvård har kollapsat och därmed är människoliv faktiskt i fara.

Väljer att dra ner

Huvudstaden är rik, skattebetalarna är många och de blir bara fler. Det naturliga vore att det Alliansstyrda landstinget satsar på en utbyggnad av vården. Men i stället drar man ner.

Just nu flyttas de medicinska specialiteterna successivt över till Nya Karolinska. Men sjukhuset är för litet, Nya Karolinska är betydligt mindre än gamla Karolinska. När förlossningsvården flyttas över till det nya sjukhuset riskerar Stockholm därför att förlora upp emot 1500 förlossningsplatser.

Moderaterna har alltså investerat ofattbara 60 miljarder i ett sjukhus som är för litet redan från början. Slutpriset är osäkert. I 550 badrum rinner vattnet åt fel håll, personalen går runt i gummistövlar och nu måste badrummen byggas om. I höstas fick patienter med hjärtinfarkt evakueras till andra sjukhus sedan övervakningen havererat. Eftersom det inte gått att lita på larmsystemen har personalen garderat sig med visselpipor för att säkert kunna höra varandra. Om två veckor stängs intaget till Nya Karolinska under helt dygn på grund av det krånglande it-systemet.

Det är inte konstigt att personalen flyr det moderata experimentsjukhuset.

Prioriterar inte vården

När Moderaterna valde att bygga Nya Karolinska prioriterade man inte sjukvården. Det privata samarbetet var viktigare. Att det visade sig innebära amerikanska managementmetoder och snordyra konsulter har spelat mindre roll. Karolinskas ledning klarar inte uppgiften och borde uppenbarligen få sparken, ändå fortsätter det moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius att försvara sjukhusledningen.
Det är hennes tro på privata lösningar som tillåter Nya Karolinska att kväva all annan sjukvård. I år måste alla större sjukhus spara trots att de också ska ta emot fler patienter. Det är Moderaternas tro på privat förlossningsvård som gör att Stockholms kvinnor inte längre vet om de får någon förlossningsplats.
Moderaterna tror på marknaden, men marknaden skiter faktiskt i de sjuka. Den vill bara tjäna ännu mer pengar.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

LÄS VIDARE

Stockholmsvården en borgerlig katastrofzon

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NKS, Nya Karolinska Solna

Moderaterna

Irene Svenonius

Stockholm

Förlossningsvården