Ledare

Ka(M)eleonterna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Mörkblå politik är mörkblå politik om än i gröna tröjor.”

vill smälta in Moderaterna har blivit politiska kameleonter som byter färg för att smälta in i omgivningen. Men det är bara tröjorna och retoriken som blivit gröna – inte politiken.

Foto: MAJA SUSLIN/SCANPIX

2 MARS 2010. Valrörelsen

De skiftar färg för att bättre smälta in i omgivningen. Sedan lurpassar de på insekter som de fångar genom att skjuta ut sin långa tunga. Som ur en katapult flyger den ut när ett byte kommer tillräckligt nära.

Nationalencyklopedins beskrivning av kameleonten får i dessa dagar en helt ny och politisk dimension.

I förra valrörelsen dök Moderaterna upp i sina rödtonade tröjor. Tungorna viftade om arbetslinjen och det gick så bra att de tänker göra om tricket. Den här gången är tröjorna gröna och tungorna talar miljö. Den här gången är målgruppen de unga medelklassväljarna som i opinionsundersökningarna dras till Miljöpartiet.

Gränsen går vid skurtrasan

Men svisch, så är kameleonterna där och pratar om hushållsnära tjänster som gröna jobb, i själva verket är avdragsrätten för hushållsnära tjänster en del av Moderaternas gröna skatteväxling. Det är smart, partisekreteraren Per Schlingmann menar att alla som köper hemhjälp i själva verket gör en miljötjänst. Köp städning och rädda världen.

Visst har han rätt i att hushållsarbetet är utsläppsfritt. Men där någonstans vid skurtrasan går också gränsen för Moderaternas miljöengagemang.

Hökmark röstar för gifterna

De flesta miljöbesluten tas i Bryssel och där nere går Moderaten Gunnar Hökmark fortfarande runt i sin mörkblå tröja. I EU har han hela tiden röstat emot miljön och för industrins möjligheter att skita ner hur mycket som helst. Han sitter till och med som vice ordförande i tankesmedjan European Enterprise Institute som konsekvent motarbetat klimatpolitiken. Han har sagt nej till klimatkrav på bilar och flyg. Han vill inte byta ut farliga kemikalier och han har sagt nej till skärpta krav på bekämpningsmedel.

Det spelar ingen roll om Per Schlingmann säger att Moderaterna vill satsa på bra mat till barnfamiljerna, Gunnar Hökmark röstar för gifterna i alla fall.

Per Schlingmann säger att Moderaterna ska värna de storstadsväljare som vill att bussen går i tid. Men alla de pengar som skulle gå till kollektivtrafik väljer Moderaterna att satsa på motorvägslösningen Förbifart Stockholm.

Medelklassen låter sig inte luras

Redan i förra valet lovade Moderaterna att gräva ner återvinningsstationerna i Stockholm. Men inte ens det löftet kunde man hålla. Soporna flyger och far, man sänker skatten och skär ner inom barnomsorgen och ungdomsverksamheten och tror att medelklassen nöjer sig med billigare städning. Men den är inte så lättlurad.

Alla förstår att kameleonterna bara försöker lura sitt byte. Mörkblå politik är mörkblå politik om än i gröna tröjor.

EF

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!