Ledare

Hellre sjukvård än städavdrag

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

BRA HJÄLP – ELLER RENT HEMMA Barnmorskorna på Karolinska i Huddinge i Stockholm är hårt belastade efter det borgerliga landstingets besparingar. Samma personalstyrka förlöser i dag dubbelt så många som för några år sedan. Mona Sahlin måste ställa förlossningsvården mot städavdragen. Var behövs pengarna mest?
BRA HJÄLP – ELLER RENT HEMMA Barnmorskorna på Karolinska i Huddinge i Stockholm är hårt belastade efter det borgerliga landstingets besparingar. Samma personalstyrka förlöser i dag dubbelt så många som för några år sedan. Mona Sahlin måste ställa förlossningsvården mot städavdragen. Var behövs pengarna mest?

LEDARE

4 MARS 2010. Hushållsavdraget

200 dagar kvar till valet och debatten handlar bara om pigavdrag.

Aftonbladets avslöjande om hur högavlönade socialdemokrater utnyttjat skatteavdraget för hushållsnära tjänster är en pinsam historia för partiet. Det är helt okej att köpa vita städtjänster, men att aktivt ansöka om avdrag som man politiskt bekämpar, det är dubbelmoral.

Märks på förlossningen

Mona Sahlin fick ägna mycket tid åt att kommentera partikamraternas pigköp under gårdagen. Hon reste runt för att titta på ungdomsprojekt och förlossningsvård och egentligen hade hon väl hellre velat prata om de verksam­heterna.

Men nu blev det mer avdrag än verksamhet. Ett-noll till alliansen.

Annars kan man säga att valet kommer att stå just mellan avdrag och verksamhet. Det blev väldigt tydligt när Mona Sahlin och Stockholms landstingskandidat Ilija Batljan i går gick runt på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

I sin besparingsiver drar det borger­liga landstinget ner och på förlossningen märks det tydligt. Samma personal­styrka förlöser i dag dubbelt så många mammor som för några år sedan. Barnmorskorna jobbar varannan helg och under stor­helger kan de förlösa barn till halv tio-halv elva på kvällen för att gå på nästa skift klockan sju på morgonen.

600 tjänster borta

Mona Sahlin måste prata mer om förlossningsvården. Hon måste ställa den mot städavdragen, ska pengarna gå till billig städning eller ska de gå till mer personal på BB?

Vill föräldrarna ha en ren lägenhet eller vill de hellre att en utsövd barn­morska förlöser deras barn?

På Huddinge sjukhus är överbeläggningarna så många att både Social­styrelsen och Arbetsmiljöverket slagit larm. Nu har Arbetsmiljöverket förelagt sjukhuset ett vite på 300?000 kronor varje gång det är mindre än 80 centimeter mellan sjukhussängarna. Antalet vårdplatser har minskat och 600 tjänster har försvunnit från Karolinska sjukhuset i Huddinge och i Solna.

Patientsäkerhet riskeras

I hela Sverige har antalet vårdplatser i Sverige halverats – från drygt 52?000 till knappt 26 000 platser under de senaste 16 åren. I hela OECD har Sverige minst antal vårdplatser i förhållande till folkmängden.

Det går inte i längden, det vet alla som hamnat på sjukhus. Patienter packas ihop och placeras i korridorer och sköljrum och så fort de vaknat ur narkosen åker de ut igen. Patientsäkerheten riskeras, sjukvården behöver pengarna.

Därför måste Mona Sahlin prata mer om vården. Hon måste förklara att det inte är både och, utan antingen eller.

Antingen bättre sjukvård eller pigavdrag.

EF

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!