På god väg mot Nuders köttberg

Nej, ledarsidan presenterar inte någon partiledarkandidat i dag heller. Vi skriver hellre om politiken.

Vi som följt tidigare valprocesser vet också att det kommer att dyka upp nya kandidater hela tiden. Höger, vänster eller mitt emellan, det är ändå märkligt hur väl representerad den vita medelålders mannen är.

En och annan ung kvinna får passera, men de flesta partiledarkandidaterna är män på god väg mot Pär Nuders köttberg*.

Uppfatta nu inte det här som ett ställningstagande, utan mer som en notering. Själv återgår jag till politiken, det finns så mycket annat att uppröras över.

På våra demensboenden låser man olagligen in de gamla, som djur stallas de över natten. Svårt dementa människor lämnas ensamma, inlåsta och med en larmmatta som enda trygghet.

– Det ropas ofta under natten, berättar Else-Marie Gleisner till Dagens Nyheter.

Hon arbetar på ett demensboende som fortfarande har en nattsköterska. Men enligt Socialstyrelsens senaste inspektion står sex av tio demensboenden utan personal på natten.

– En del går runt och knackar på de andras dörrar, fortsätter Else-Marie Gleisner. Andra kan gå in och lägga sig i sängen ovanpå någon annan.

Ett par boenden har installerat olaglig kameraövervakning, om någon rör sig i korridoren skickas en bild till en mobil­telefon. Omsorgen bedrivs på iskall distans.

Vid Socialstyrelsens inspektion av 94 demensboenden drevs 57 utan nattpersonal. Äldreminister Maria Larsson är givetvis upprörd, trots att hon sitter i den regering som prioriterar skattesänkningar framför mer personal i äldreomsorgen.

I veckan kunde vi läsa om fusk med assistansersättningar. Hallandspolisen hävdar att en tredjedel av pengarna betalas ut till fuskföretag.

Inte ens Försäkringskassan tror att det handlar om så mycket pengar, men omsorgsminister Maria Larsson slår näven i bordet. Statskontoret får nu i uppgift att kontrollera hur ersättningarna betalas ut.

Vi får hoppas att det betyder mer pengar till de funktionshindrade som nu ser sin assistans skäras ner. Rätten till personlig assistans är rätten till personlig frihet.

Ingen människa ska låsas in.

Regeringskansliets personal får i alla fall se världen. När den rödgröna oppositionen vill satsa på omsorg och spara 670 miljoner på regeringskansliet, då protesterar folkpartisterna.

– Brutala effekter, massuppsägningar och storslakt, skriver Johan Pehrson och Karin Granbom Ellison i Svenska Dagbladet. Sveriges röst i världen skulle tystna.

Nej, det är nog att överdriva. Men att oppositionen behöver en ledare som kan höja rösten, det blir då allt mer uppenbart.

* Köttberg var Pär Nuders beskrivning av den stora generationen efterkrigsbarn som närmar sig pensionen.

Följ ämnen i artikeln