Ledare

Trappan måste städas uppifrån

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

fortsatt tuffa regler Städningen kring sjukförsäkringsreglerna har inte nått högst upp i trappan – där Anders Borg och Fredrik Reinfeldt finns.
fortsatt tuffa regler Städningen kring sjukförsäkringsreglerna har inte nått högst upp i trappan – där Anders Borg och Fredrik Reinfeldt finns.

LEDARE

14 OKTOBER 2010. Sjukförsäkringen

Det tog en vecka för den nye socialförsäkringsministern Ulf Kristersson att formulera läsanvisningar till regeringsdeklarationens avsnitt om sjukförsäkringen. Kanske det i sammanhanget ovanliga språkbruket vållade problem.

Statsministern talade nämligen om ödmjukhet. För många lät det som en uppriktig önskan att ompröva det nya supertuffa Sverige.

”Viktig reform”

Så ska inte statsministerns ord tolkas. På den punkten är Kristersson kristallklar, för att använda hans egna ord i gårdagens ekointervju.

Att utförsäkra sjuka människor är nämligen en ”väldigt viktig reform”, och den ligger fast.

Det finns ett talesätt som säger att trappor ska städas uppifrån. Så länge de översta trappstegen är fulla av skit hjälper det inte hur mycket man sopar längre ner.

När det gäller de orimliga konsekvenser regeringens politik fått när det gäller trygghetssystemen, har logiken dock varit den motsatta. Städningen har långsamt närmat sig toppen, men aldrig fått nå fram.

Så var det med arbetslöshetsförsäkringen och tryggheten på arbetsmarknaden. Först skylldes väntetider på a-kassornas handläggare och svårigheter att hitta jobb på arbetsförmedlarna.

När det inte kunde förklara systemets misslyckande avskedades Arbetsförmedlingens generaldirektör. Och när frågorna ändå inte försvann fick Littorin lämna posten som arbetsmarknadsminister utan att Fredrik Reinfeldt beklagade saken.

Så har det också varit med sjukförsäkringen. Varje gång nya regler fått absurda konsekvenser har det pekats mot Försäkringskassans tjänstemän. Och när det inte hjälpt avskedades också den myndighetens generaldirektör.

Så, samtidigt som den kristallklare Ulf Kristersson fick sin nya värdighet, fick också den minister som ansvarat för förändringarna gå. Kristina Husmark Pehrsson framlever nu sina dagar som ledamot i Krisdelegationen.

Inte nått toppen

Städningen har nått högt upp i trappan, men inte till toppen.

Där finns nämligen Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, och det är deras politiska idéer det handlar om.

Det nya supertuffa Sverige är inte resultatet av hårdhänta tjänstemän, trilskande generaldirektörer eller veka ministrar. Att göra Sverige tuffare för sjuka och arbetslösa har varit ”viktiga reformer”, för att citera regeringsdeklarationen.

Den ödmjukhet statsministern talar om ändrar inte på den saken. Trappan kommer inte att städas uppifrån.

I stället fortsätter reglerna i a-kassan och sjukförsäkringen att skapa nya tragedier.

IP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!