Mejla

Jesper Bengtsson

Sanningen får vi aldrig från Israel

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

En vecka efter blodbadet på ett av Ship to Gazas fartyg är det fortfarande oklart exakt vad som hände när nio människor mördades och hela konvojen kapades av israeliska soldater.

Israel fortsätter envist och förutsägbart hävda att soldaterna som kapade konvojen attackerades och öppnade eld i självförsvar. Propagandan utmålar Ship to Gaza som en suspekt historia med kopplingar till radikal islamism.

Israeliska medier väljer bisarrt nog att betrakta nio människors död som i första hand en pr-förlust.

Sanningen är långt ifrån klarlagd och ett skäl är att de omkring 60 journalister som befann sig ombord på båtarna för att rapportera om hjälpsändningen behandlades på exakt samma sätt som aktivisterna. Deras presskort respekterades inte. Arbetsmaterial, kameror, filmer, anteckningar beslagtogs och har ännu inte återlämnats. Att journalisterna inte hade rätt att arbeta och bevaka tillslaget är både oacceptabelt och ett agerande ovärdigt varje stat som vill uppfattas som en demokrati.

För den som till varje pris vill kontrollera informationsflödet och förhindra sanningen från att komma ut är censuren däremot både logisk och rationell.

Problemet för den israeliska regeringen är ju att de journalister som släppts helt motsäger deras bild av kapningen. Tv-reportern Elif Akkus och kameramannen Orhan Elitas fick utrustning, mobiler och datorer beslagtagna. De hade filmat döda och döende på fartygsdäcken. De båda journalisterna hävdar att beskjutningen var intensiv redan från början och att aktivisternas agerande sannolikt inte startade våldsamheterna.?

Krigets första offer är sanningen, brukar det heta. Jag har alltid uppfattat det som en lite fånig klyscha. Men så bränner det till. Ord som kan verka platta i vardagen får en högst reell innebörd.

I helgen kapades även Rachel Corrie, den irländska hjälpsändning som satte kurs mot Gaza efter tillslaget mot Ship to Gaza för en vecka sedan. Den här gången tycks kapningen ha genomförts utan blodspillan. Det minskar inte behovet av ett skarpt och snabbt klarläggande av vad som faktiskt hände förra måndagen. Det krävs en oberoende internationell utredning.

Det internationella samfundet kan inte lägga ansvaret för utredningen på Israels regering, som redan visat en sådan brist på respekt för det fria ordet.

Av: 

Jesper Bengtsson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jesper Bengtsson (skribent)