Ledare

Bojkotta Israel

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

från ord till handling Carl Bildt agerade snabbt efter attacken mot fredsflottan i måndags och Wanja Lundby-Wedins LO har fördömt Israels agerande. Nu gäller det att gå från ord till handling – och stoppa all handel med landet.

Foto: AP, Carolina Byrmo och Ulf Höjer

LEDARE

5 JUNI 2010. Attacken mot Ship to Gaza

Vittnesmålen från fredsaktivisterna på Ship to Gaza strömmar in. De beskriver ett skrämmande övervåld från den israeliska militären. Folkrättsexperter fördömer Israels attack på internationellt vatten.

I dag är det 43 år sedan Israel inledde sin ockupation av Gaza och Västbanken. Israel ignorerar alla FN-resolutioner där världssamfundet kräver ett fullständigt tillbakadragande av Israels styrkor, som fördömer Israels bosättningar, som ogiltigförklarar Israels annektering av Östra Jerusalem och som fördömer murbygget på palestinsk mark.

EU: Häv blockaden

Sedan Israels förödande krig mot Gaza för två år sedan är det palestinska samhället på gränsen till kollaps och den humanitära situationen akut.

”Häv blockaden”, säger EU, säger FN, säger stater, folkrörelser, kyrkor och fackföreningar. Opinionen är i dag en bred, folklig opinion. Så också i Sverige, där alltifrån företagare till människorättsaktivister kräver ett slut på Israels ständiga brott mot internationell rätt.

Det är nog nu, säger världssamfundet. Men ord räcker inte.

Nu krävs handling

Krav på ekonomiska sanktioner och bojkott reses från olika håll, även från den israeliska fredsrörelsen. Enskilda människor vill visa sin solidaritet med palestinierna och bekämpa orättfärdigheten genom att inte köpa israeliska varor. Det är utmärkt. Precis så kunde en gång apartheidregimen i Sydafrika vältas.

Svensk fackföreningsrörelse borde nu liksom då gå i bräschen för en bojkott. Det räcker inte med starka fördömanden från LO, TCO och Europafacket. Nu krävs handling. Hela det palestinska samhället, inklusive dess fackföreningsrörelse, vädjar till västvärlden att inleda bojkott. Wanja Lundby-Wedin som är ordförande för både LO och Europafacket har all anledning att lyssna till dessa krav.

Minskat dollarstöd åt landet

Det sätt som kvarstår för att få Israel att lägga om sin politik är att utsätta den redan skakiga ekonomin för sanktioner och bojkott. Störst effekt skulle ett rejält minskat dollarstöd från USA få. Men EU är en viktig handelspart för Israel och har därför makten att göra skillnad nu.

EU:s handelsavtal med Israel är på väg att omförhandlas och utökas. Förhandlingarna stoppades under kriget mot Gaza men ska återupptas i sommar. Självklart ska inte Israel få ett generösare handelsavtal. I stället bör det suspenderas så länge blockaden av Gaza pågår.

Utrikesminister Carl Bildt agerade snabbt och bra efter attacken mot fredsflottan i måndags. Nu gäller det att gå från ord till handling.

Stoppa all handel med Israel!

HK

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!