Mejla

Ingvar Persson

Åkesson fast i gamla spår

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

VÄGVAL Sverigedemokraterna måste välja om de vill fortsätta vara de unga arga männens röst eller inte.
VÄGVAL Sverigedemokraterna måste välja om de vill fortsätta vara de unga arga männens röst eller inte.

29 november 2015

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna håller landsdagar i Lund, och en sak måste vi erkänna. Partiet har en ledare som vet precis vad han gör. Inför helgens partistämma föreslog Jimmie Åkesson i går något slags attitydundersökning bland landets muslimer. SD-ledaren vill veta om det finns ”strömningar som är mer radikala”. Invändningarna är naturligtvis hur många som helst. Hur ska Åkesson avgöra vilka som är muslimer? Vi registrerar ju inte sådant. Och hur ska han avgöra vad som är radikalt? Gränserna är ju inte precis fasta.

Tänjer på gränsen

Så där skulle man kunna fortsätta, inte bara när det gäller muslimer. Hela idén om att ­staten eller politiken skulle kartlägga oönskade tankar hos vissa befolkningsgrupper är faktiskt skrämmande.

”Att varenda muslim skulle vara potentiell terrorist är att gå alldeles för långt”, säger Åkesson och antyder att det skulle kunna vara just så. Ett till synes oskyldigt sätt att ställa männi­skor mot varandra i en tid när motsatsen skulle behövas. Han tänjer hela tiden på gränsen.

Vill vara lagom rasistiskt

Utspelet är förstås inte något hugskott. Åkesson visste att Mona Sahlin skulle kritisera den rasistiska grundtonen, och att företrädare för landets ­muslimer skulle känna sig ut­pekade. Han visste till och med att Aftonbladet skulle skriva den här ledaren. Åkesson vill att hans parti ska framstå som precis lagom rasistiskt, och planerna på att attitydundersöka muslimerna är ett sätt att säga det. Det ansluter till partiets tradition och till den senaste tidens aktivistiska propaganda, flygbladsutdel­ande och torgmötesagitation.

Just detta är märkligt. Sverigedemokraterna står nämligen inför ett vägval. Partiet kan fortsätta i sin trygga roll som de unga, arga männens röst. Då passar registrering av muslimer, flygblad på Lesbos och det aggressiva kampanjandet.

Kommer inte fungera

Men partiet skulle nu också kunna göra upp med de mest frånstötande delarna av sitt arv och försöka bli ett mer normalt parti, om än på den yttersta ­högerkanten. Enligt partisekreteraren, ­Richard Jomshof, är ”halva grejen” med landsdagarna att presentera partiets bredd. Politiska program om barn, utrikespolitik och industrin ska tvätta bort bilden av SD som ett rasistiskt enfrågeparti.

Det kommer inte att fungera, och Jimmie Åkesson har visat varför.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.