Mejla

Fredrik Virtanen

Deprimerande när politiker är nättroll

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ingrid Lomfors, historiker och över-intendent för Forum för levande historia.

Foto: MAJA SUSLIN/TT

LEDARE

Decemberöverenskommelsen bryts, Ebba Busch Thor gör ett bisarrt budgetutspel, gammelmoderater söker regeringskris, Jimmie Åkesson domedagsklagar utan ett enda förslag på lösning …

Allt är sjukt just nu. Ansvarslöst, populistiskt, högspänt, skamlöst. Politiken är rena internet. Här ett typexempel:

I måndags fick en bild på en powerpointbild från mötet ”Sverige tillsammans: nationell samling för flyktingarna” nätets rasister att gå bananer. Den inbjudna talaren Ingrid Lomfors, historiker och över-intendent för Forum för levande historia, hade nämligen skrivit meningen ”Det finns ingen inhemsk svensk kultur”.

Aaaaaaaaaaöööö – ångest-vrålet från nationalisterna hördes från Solna till Damaskus. Skräckslagna såg de hur det bildade etablissemanget försökte förneka dem deras stolta arv av ärtsoppa, Karl XII, Björn Söders folkdräkt, judehat, islamofobi, antiziganism, fotbolls-VM 1994 och raggmunk med fläsk.

Nätdiskussionen som följde var ren förfalskning och ärekränkning, med vilje, helt skamlöst. Den organiserade näthögern är nästan lika skicklig som Vladimir Putin på desinformation.

Nationalisterna strök snabbt ordet ”inhemsk” och Lomfors påstods plötsligt ha påstått att det inte finns någon ”svensk kultur”. Det där lilla ordet ”inhemsk” gör förstås hela skillnaden. Sverige är en produkt av olika influenser, vi är i ständig förändring. Under ett avhugget klipp på Youtube från tillställningen skrevs ”svenskfientliga judesvin”, ”att den fittan inte kan gripas och fängslas för det hon säger är fan skrämmande.” Och så vidare på halva internet.

Den vanliga anonyma hatarmén som ljuger och svär för sina bruna syften är en sak.

Värre är att samtidigt pågick samma diskussion bland folk som vågar använda sina namn på Twitter och Facebook.

Borgerliga och liberala ledarskribenter, redaktörer, makthavare – faktiskt även folkvalda politiker från Sveriges finaste rum.

Naturligtvis SD-män som Mattias Karlsson men även den moderata riksdagsmannen Hanif Bali. Bali drämde till med ”batikeliten”, alltså en sammanflätning av högerextremisternas älskade vänsterkvinnohatarord ”batikhäxa” och det lika älskade hatarordet ”pk-eliten”.

”Batikeliten förnekar den svenska kulturen” och påstår att det ”finns inget svenskt”, skrev den skatteavlönade riksdagsmannen och avrundade med ett rungande ”idioti”.

Men Lomfors hade alltså aldrig sagt så. Tvärtom faktiskt. Bali beljög henne, helt utan skam i kroppen. Alla kan enkelt se Lomfors framförande på SVT Play/SVT Forum. Ändå blev hon kallad svenskfientlig, judesvin, fitta, batikelit och idiot av rasister och populister.

Hela hatcirkusen slutade, otroligt nog, med att Lomfors tvingades skriva ett ”tillrättaläggande” på Forum för levande historias hemsida – där hon sa exakt samma sak som hon sagt hela tiden. ”Självklart finns det en svensk kultur. Jag skriver just nu på det språk som är svenska och en del av denna kultur.”

Rasistsajterna påstod då att Lomfors ”pudlade”. Den trollande riksdagsmannen har inte sagt ett ord men hans blogg och tweets finns kvar för alla att läsa. Lite lögner för att bli populär politiker – än sen? Ansvar – någon annans problem.

Det är så vi lever nu. Det är så deprimerande.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Fredrik Virtanen

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fredrik Virtanen

Rasism