ÅSIKT

Sverige behöver nu hålla samman

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: THOMAS JOHANSSON
HÖJD HOTBILD I går höjde Säpo säkerhetsnivån till fyra på en femgradig skala. Säkerhetspolisen utreder nu hotet, den öppna polisen förstärker sin närvaro och säkerheten kommer att höjas i hela samhället.

19 november 2015

Terrorhotet

Säkerhetspolisen höjde i går hotnivån för Sverige från en trea till en fyra på en femgradig skala. Beredskapen är alltså den näst högsta. Det betyder att det finns konkreta men inte omedelbara uppgifter om planer på terrorbrott. Säpo-chefen Anders Thornberg förklarade att polisen har startat en

förundersökning och letar efter en person som är anhållen i sin frånvaro. I klartext, polisen har uppgifter som tyder på att någon eller några har både förmåga och avsikt att genomföra ett terrordåd i Sverige.

Har fått vänja oss

Säkerhetspolisen utreder nu hotet, den öppna polisen förstärker sin närvaro och säkerheten kommer att höjas i hela samhället. Alla åtgärder som kan vidtas för att trygga säkerheten kommer nu att genomföras. Det lovade inrikesminister Anders Ygeman i går kväll. Vi har fått vänja oss vid rapporter om höjd beredskap och terrorhot från olika delar av världen. Men orden höjd beredskap klingar väldigt annorlunda när de gäller vårt eget land, våra egna städer och våra egna gator.

Alla insatser sätts in

Det är klart att vi blir oroliga, har anledning att känna oss oroliga. Men vi ska inte vara rädda, det betonade både Anders Thornberg och Anders Ygeman i går. För även om det är skrämmande när myndigheterna anser sig ha anledning att höja beredskapen mot terrorism vore faktiskt alternativet sannolikt värre, i vart fall när det finns misstankar om att någon eller några förbereder attentat i vårt land.

Precis som Anders Ygeman sa i går så innebär den höjda hotnivån att alla insatser sätts in för att trygga säkerheten för människor i Sverige.

Men det finns faktiskt ytterligare ett skäl att vägra ge efter för rädslan. Terrorns syfte är att skapa skräck och splittring. Den ska få oss att begränsa våra liv, och att titta snett på våra grannar. Terroristen vill göra oss rädda och misstänksamma. Hon eller han vill få oss att tvivla på samhället, polisen och varandra. Därför måste vi göra precis tvärt om.

Vår rädsla – deras mål

Det gäller polisen, som precis som i går måste demonstrera lugn och beslutsamhet i arbetet. Det gäller politiken där det alldeles fel tid att starta en träta om vilka politiker som är beredda att gå längst i framtida lagskärpningar. Den tiden kommer, men inte medan polisen söker efter en möjlig terrorist. Men ansvaret att för att hålla samman och stå upp mot rädslan faller också på var och en av oss. För till sist är det alltid vår rädsla som är terroristernas verkliga mål.

Läs mer om terrorhotet mot Sverige

STEFAN LÖFVEN: Svarade på tittarnas frågor TV

BILDER: Här lämnar den misstänkte polishuset

SAMMANFATTNING: Misstänkte terroristen gripen – detta vet vi

DEN GRIPNE: Har bott i Sverige sedan september

VÄNNEN: ”Han sa att han flytt från IS”

LEIF GW PERSSON: ”Något är fel här”

JAKTEN FORTSÄTTER: Säpo jagar fler misstänkta

DETTA HAR HÄNT: Höjd terrorhotnivå i Sverige

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM