Mejla

Daniel Swedin

Människor flyr från IS våldtäktsideologi

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I blodiga konflikter där våldet är vardag så blir kvinnokroppen ett slagfält.

Jezidiska kvinnor demonstrerade mot islamiska staten i Dohuk, norra Irak, den 3 augusti. För ett år sedan invaderade IS jezidernas hemtrakter och börjat röva bort kvinnor och barn.

Foto: AP

Flickor, kvinnor, barn - alla tillhörande den jezidiska minoritetsgruppen i Irak - förs bort, förslavas, packas som boskap, säljs på marknader, våldtas.

I ett nytt reportage möter New York Times-journalisten Rukmini Callimachi vittnesmålet igen och igen, från kvinna efter kvinna. Bakom groteskerierna står terrorsekten IS och här har det systematiska sexuella övergreppet tolkats som religiöst motiverat.

Förtryckets yttersta uttryck

Tusentals jezider hålls fånga av IS, men kvinnor från stora delar av Mellanöstern har gått samma öde till mötes. Vi vet att i vartenda krig eller väpnad konflikt används våldtäkten som ett vapen. Från övergreppen under Japans ockupation av Nanjing 1937 till de systematiska våldtäkterna under Bosnienkriget via de över 200 000 kvinnor som våldtogs i samband med striderna mellan Bangladesh och Pakistan 1971.

Vansinnet i Irak och Syrien är på så sätt inget undantag, och i Callimachis reportage blir våldtäkten som yttersta uttryck för de könade orättvisorna skoningslöst belyst.

Hos IS är våldtäkten ett sätt att avgöra mäns heder, om man klarar av att utföra den och om man klarar av att skydda kvinnor man betraktar som sina från att bli våldtagna av fiender.

Även om IS vidrigheter går utanpå det mesta just nu så begår även Assad-regimen i Syrien och andra stridande grupper i området våldtäkter och övergrepp mot kvinnor.

Männen är måltavlan

Den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege – som belönats med både Right Livelihood-priset och Sacharovpriset för sitt arbete mot sexuella övergrepp - har beskrivit våldtäkten som ett billigt, lättillgängligt massförstörelsevapen.

Trots att kvinnor och flickor är offer är det inte sällan som männen är de egentliga måltavlorna. Flickor och kvinnor betraktas som mäns ägodelar och en attack på kvinnor ses som en stöld eller ett sabotage riktat direkt mot fienden. Att våldta en kvinna är ett utstuderat effektivt sätt att slita sönder det sociala kittet i en by eller i ett helt samhälle.

I blodiga konflikter där våldet är vardag så blir kvinnokroppen ett slagfält.

Det är vad som sker i industriell skala i Irak och i Syrien. Och precis det flyr människor ifrån. Precis det får dem att söka tryggheten och ett bättre liv i Europa.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

IS/Daesh (Islamiska staten)

Denis Mukwege

Daniel Swedin