Mejla

Ingvar Persson

Payback time för Göran Hägglund

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Göran Hägglund följer i Reinfeldts spår.

Foto: ola axman

LEDARE

Göran Hägglund, tidigare socialminister och partiledare för Kristdemokraterna, har fått ett nytt jobb.

Han tar plats i styrelsen för det privata vårdbolaget Aleris. En möjlighet att “fortsätta att jobba med sjukvårds- och äldreomsorgsfrågor”, som Hägglund själv uttrycker det.

Annars är det lätt att få intryck att ­Aleris hittat en ny nisch i äldreomsorgsbranschen, att erbjuda lite guldkantad höstsol åt avsuttna borgerliga sjukvårdspolitiker. Det är ju bara några månader sedan företaget gav plats för det förra sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt.

Erbjuder sina kontaktnät

Diskussionen om före detta politikers försörjning löper längs två spår just nu. Å ena sidan har vi berättelser om bortröstade riksdagsledamöter, ministrar och kommunalråd som oförskräckt låter skattebetalarna stå för försörjningen.

I SVT kunde vi häromdagen se Miljöpartiets Mikael Johansson förklara varför han år efter år tagit emot pension från riksdagen.

– Dagarna rullar på och blir till veckor, månader och år, sa Johansson.

Det är nästan lite poetiskt.

Men vid sidan av debatten om politiker­pensionerna har vi också alla de politiker som ogenerat tar sina kontakter, sitt inflytande och sina eventuella insikter och marscherar vidare till välavlönade och inflytelserika jobb i näringslivet.

Här finns socialdemokrater och borger­liga, högprofilerade tidigare statsministrar och diskreta tidigare statssekreterare. Pär Nuder och Maud Olofsson.

Kastar en skugga över politiken

Ofta går politikerna raka vägen från ­allmänintresse till vinstintresse i exakt samma verksamhetsområde. Som Hägglund och Reinfeldt.

Det är klart att det förskjuter makt­förhållanden, och att det kastar en ­skugga också över aktiva politikers motiv. Vem vet vilken framtid de planerar för sig ­själva när de fattar sina beslut.

Medan systemen för politikerpensioner reformeras för att komma åt provocerande missbruk står dörrarna mellan maktens olika korridorer fortfarande vidöppna.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Maud Olofsson

Pär Nuder

Kristdemokraterna

Aleris

Filippa Reinfeldt

Göran Hägglund

Ingvar Persson