Nu blir Björklund en regeringsmotståndare

Att tala på Almedalsveckans lördag är aldrig särskilt roligt - våra hårdast jobbande medier, tjänstemän och lobbyister far hem efter det där dj-battlet på onsdagen - så för lördagstalaren gäller det att skapa lite intresse för sin person och sin politik redan tidigare i veckan.

Så har Jan Björklund tänkt. Han var här redan i tisdags och passade på att bli utbuad på Lärarförbundets debatt om betyg. Sådant kan knäcka den bäste.

Så det blir inget prat om betyg i Almedalen för liberalernas ledare.

Det låg kanske i korten. Dagen har inletts med att Björklunds hantlangare Maria Arnholm och Erik Ullenhag lovat att avskaffa vårdnadsbidraget - Kristdemokraternas enda framgång i alliansregeringen.

Till attack mot Hägglund

Så när FP-ordföranden kliver upp på scenen gör han det med en flammande attack på den regeringskoalition FP bär upp och på de partier FP samverkar med.

Regeringen Reinfeldt har misslyckats med jämställdhetspolitiken, föräldraförsäkringen måste bli mer jämställd och en tredje pappamånad ska införas, riskkapitalbolagen ska bort ur välfärden, man har inte klarat sina målsättningar när det gäller kvinnofrid.

Om Hägglund och Reinfeldt hörde Björklunds tal lär de väl gnissla tänder.

Gladare lär de väl bli över den mer liberala klasspolitiken Björklund presenterar:

Undersköterskor och barnskötare ska ha riktigt låga löner, vill de ha mer betalt för de snällt utbilda sig till sjuksköterskor eller förskollärare och tävla om att få "förstatjänster".

Arnholm på väg upp på scenen

Större klyftor, mer lönespridning, heja heja!

Om just det är ett framgångsrecept i valet är väl tveksamt. Den nya jämställdhetspolitiska linjen, däremot. Längst fram sitter Birgitta Ohlsson och Maria Arnholm och applåderar. Inte så konstigt.

Björklund bäddar för sin avgång och i Almedalen bjuder han på sin krisanalys: Ett feministiskt folkparti som orienterar sig bort från Moderaterna och Kristdemokraterna har nog chans att överleva nästa mandatperiod.

Nu börjar de liberala knivarna vässas.

Följ ämnen i artikeln