Mejla

Eva Franchell

Alliansen skickar in en atombomb

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Solenergin kan vara världens största elkälla år 2050. Där finns framtiden, Anna Kinberg Batra.
Solenergin kan vara världens största elkälla år 2050. Där finns framtiden, Anna Kinberg Batra.

LEDARE

Oppositionen kunde inte hålla sig.

Trots att Stefan Löfven redan har fullt upp med Miljöpartiets alla krav väljer Alliansen att köra in ännu en kil. Den här gången är bomben kärnbestyckad.

Anna Kinberg Batra säger i dag att hon är öppen för samtal med regeringen om den långsiktiga energipolitiken. Hennes villkor är dock att 2010 års energibeslut ligger fast och blir bas för samtalen i Stefan Löfvens energikommission. Hon vill att de ska "ge förutsättningar för kontrollerade generationsskiften i den svenska kärnkraften".

Sista frågan

Anna Kinberg Batra vill bygga nya reaktorer och det är den sista frågan Stefan Löfven vill ha på bordet just nu. Socialdemokraterna är redan osams med Miljöpartiet om klimatet, vargarna, förbifarten samt Bromma flygplats och nu skickar Alliansen in kärnkraften. En riktig bredsida mot regeringen.

– På den här punkten har statsminister Stefan Löfven varit nästan mer otydlig de senaste veckorna än vad man kunde befara, säger Kinberg Batra ampert.

Men han får ta kritiken. Som ny partiledare var det han som ville att energisamtalet skulle börja med ett vitt papper. Det tolkades omedelbart som nya reaktorer. Kärnkraftsindustrin jublade och menade att den första reaktorn skulle byggas i Oskarshamn. Stefan Löfven kom ju från IF Metall och hade tidigare förespråkat kärnkraft.

Mer om Alliansen

Men nu blev han ordförande för Socialdemokraterna som hade kongressbeslut på en avveckling av kärnkraften. Partiet regerar numera ihop med Miljöpartiet vars hela existens bygger på kärnkraftsmotståndet. Anna Kinberg Batra vet var hon ska sätta in stöten. Hennes krav på kärnkraft blir ett problem för Stefan Löfven och hans energikommission, om det nu blir någon efter de här villkoren.

Kinberg Batras attack säger i vilket fall mer om Alliansen. Det är de borgerliga partierna som vill ha kvar kärnkraften trots att den är gammaldags, dyr och farlig. Medan resten av världen på allvar utvecklar förnybar energi kan inte Sverige stå kvar och stampa i det föråldrade kärnkraftssamhället.

Solen är framtiden

Förr eller senare kommer haverierna, som vid Three Mile Island eller Tjernobyl. Tre år efter haveriet i Fukushima pågår fortfarande saneringsarbetet. Om ytterligare något år kommer de första fallen av sköldkörtelcancer att visa sig. Kärnkraften är en rest från en annan tid.

Enligt det internationella energirådet IEA är det i stället solenergin som kan vara världens största elkälla år 2050, rapporterar Ny Teknik. Det kraftiga prisfallet på solceller bidrar till att solen kan bli större än fossila bränslen, sol, vind och kärnkraft. Sverige ligger långt framme när det gäller forskning kring nya sätt att utnyttja solen som energikälla.

Där har vi framtiden, Anna Kinberg Batra. Energiskiftet måste handla om den.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell