Mejla

Karin Pettersson

Sluta svartmåla Sverige, Reinfeldt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Svartmålar Fredrik Reinfeldt går till val på att göra oss rädda
Svartmålar Fredrik Reinfeldt går till val på att göra oss rädda

LEDARE

Skyddsvallar. Jag har börjat hata ordet skyddsvallar.

Skyddsvallar är vad Moderaterna går till val på, det är Anders Borgs mantra. Han vill måla upp en bild av att Sverige är en liten ö i ett oroligt hav. En ö som till varje pris måste skyddas mot omvärlden.

Vi ska rösta på Fredrik Reinfeldt av rädsla.

Så får vi ett politiskt samtal som fokuserar på faror och oro inför framtiden. På vad Sverige inte är och vad vi riskerar att förlora.

Åtta år med Alliansen har inneburit ett systemskifte när det gäller våra trygghetssystem, toleransen för arbetslöshet och ambitionerna för jämlikhet. 

Att prata om det är viktigt. Det är ren konsumentupplysning.

Men att prata om gårdagen eller skrämmas med samtiden räcker inte. Inte för Fredrik Reinfeldt, inte för Stefan Löfven.

Politikernas viktigaste uppgift är att presentera en idé om vad Sverige ska vara för land i framtiden. Om fyra år, men också om tjugo.

Fredrik Reinfeldt har rätt i att vi lever i oroliga tider. Men den viktiga frågan då är vad som skapar trygghet när världen skälver. Reinfeldts svar är att Sverige ska stå stilla, fortsätta betala av på statsskulden och låtsas som om skolans problem går att lösa med ordningsbetyg.

Det är en dyster syn, som bärs av en slags uppgivenhet. Det är också en syn som Stefan Löfven hittills inte på allvar orkat rucka på.

Framför allt är denna berättelse osann och farlig. Fråga vilken framgångsrik företagare som helst – förändringar går inte med att möta med passivitet. Det enda sättet att överleva är att själv fortsätta att röra sig.

Sverige är i grunden ett fantastiskt land. Nu står svensk politik inför ett slags vägskäl.  Ska vi åter orka bejaka rörelse och framtidstro, eller ska vi fastna i uppgivenhet?

I sin nya bok om Sverige­demokraternas rötter i den svenska 30-talsnazismen, ”Vasakärven och järnröret”, beskriver den liberale journalisten Per Svensson träffande partiets politiska projekt. Jimmie Åkessons dröm är ett Sverige utan konflikter, stängt mot omvärlden, där en lögnaktig bild av gårdagens ”folkhem” ska förverkligas utan störande element.

Det är en fruktansvärd vision, som göds av just rädsla. Det är en nostalgisk snuttefilt i brist på bättre.

Politiker kan inte göra allt. Men i dag är politikens roll undervärderad. Vi förminskar vad vi skulle kunna åstadkomma gemensamt.

Inom kort presenterar Socialdemokraterna sitt valmanifest. I det borde de sätta ribban högt för vad de vill och vad Sverige skulle kunna vara.

När världen förändras hjälper inga skyddsvallar. Den enda trygghet som finns då är i själva rörelsen.

Det är att stå stilla som är det livsfarliga.

Fem framtidsfrågor S kan gå till val på

1. Sverige ska vara världens bästa land på utbildning. Det får kosta vad det kosta vill, men i vårt land ska varenda unge ska få en utbildning i världsklass. Kunskap föder kreativitet, trygghet och välstånd. Därför borde detta vara vårt stora, gemensamma projekt.

2. Sverige ska ha ett företagsklimat i världsklass. Vi ska bejaka marknadens drivkrafter i näringslivet och hylla skaparkraft och uppfinningsförmåga. Men marknaden ska inte få reglera sig själv. Vi måste sätta stopp för välfärdsoligarki och osund bidragskultur.

3. Sverige ska vara världens mest klimatsmarta land. Vi ska bygga ut vår infrastruktur, vi ska bygga om våra bostäder. Vi ska ställa om, och vi ska gå före.

4. Sverige ska vara världens mest rättvisa och jämställda land. Vi ska inte vara lagom när det gäller jämlikhet och trygghet. Vi ska inte acceptera barnfattigdom eller att arbetslösa tvingas gå på socialbidrag.

5. Sverige ska vara ett öppet land. Vi ska bejaka att människor vill komma hit och jobba, och vi ska se till att de som kommer får schyssta villkor. Vi ska öppna våra gränser för människor i flykt från förtryck. Vi ska göra det för att det är sådant land vi vill vara.

Av: 

Karin Pettersson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Karin Pettersson

Fredrik Reinfeldt