ÅSIKT

Stoppa den svenska rekryteringen till IS

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Viktigast är att fler svenskar inte ansluter sig till terrorsekten Islamiska staten.

Både regering och opposition vill nu skärpa den svenska lagstiftningen för att stoppa fler svenskar från att delta i krig och terror utomlands. De svenska politikerna borde också prata om det förebyggande arbetet.

Den som aldrig åker deltar inte i terror och dödande. Den som stannar hemma kan aldrig återvända till Sverige som en stridstränad säkerhetsrisk.

Men det är lätt att tala om vedergällning, särskilt efter halshuggningen av den amerikanske journalisten James Foley. Grymheten är utstuderad. Många fruktansvärda detaljer har avslöjats i rapporteringen om Islamiska statens terror och den svenska lagstiftningen kan behöva ses över. Går det till exempel att stoppa rekryteringen?

Minst åttio svenskar strider just nu för islamiska staten. Sverige måste försäkra sig om att de inte blir fler. Det är kanske Sveriges främsta ansvar gentemot de människor som finns i regionen.

Danska Århus bevisade att det går. Där lyckades man stoppa nyrekryteringen med hjälp av dialog, mentorer, psykologer och familjeterapi. Socialdemokraterna Morgan Johansson och Urban Ahlin föreslår ett nationellt jourcentrum dit familjer kan ringa om de har en anhörig som tänker resa till strid. Det är väl tänkt, men faktum är att det förebyggande arbetet antagligen sker bäst lokalt.

Det är inte staten som stoppar terrorism. Det är civilsamhället, skolan, föreningslivet och församlingarna. Det är kommunerna som kan finnas nära och som måste ta sitt ansvar.

Terroristerna i Syrien och Irak måste pressas tillbaka med militära medel, de drabbade människorna behöver hjälp och vi måste bidra så att tillförseln av pengar och stridande till Islamiska staten stoppas.

ARTIKELN HANDLAR OM