Mejla

Ingvar Persson

Det är oppositionen som måste välja väg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Löfven kommer att kunna bilda regering. Men det är oppositionen som måste välja väg
Stefan Löfven kommer att kunna bilda regering. Men det är oppositionen som måste välja väg

När resultatet efter valet så småningom började sjunka in saknades det inte domedagsprofetior. I förra veckan kunde man få intrycket att Sverige skulle stå utan både budget och regering.

Så blir det förstås inte. Efter mötet med talmannen kunde Stefan Löfven i dag berätta att han kommer att kunna bilda en regering, och lägga en budget som kommer att kunna gå igenom riksdagen.

Ingen vill ha nyval

Sverige kommer att få en regering i nästa vecka och en budget om några veckor. Alternativet, ett nyval, är inte intressant för någon.

Utmaningarna för svensk politik finns i själva verket längre fram, och de handlar framför allt om hur oppositionen väljer att hantera de nya villkoren.

Svensk borgerlighet och framför allt mittenpartierna kommer att tvingas välja. Å ena sidan kan oppositionen välja vägen att föra en oförsonlig politik utan fångar och aktivt ta varje tillfälle att lägga hinder i vägen för regeringen.

Landet måste regeras

Det skulle vara dåligt för Sverige. Landet behöver regeras, också när det parlamentariska läget är som det är.

Men det skulle antagligen också vara dåligt för de borgerliga partierna, i alla fall för Centern och Folkpartiet. En fortsatt blockpolitik kommer nämligen förr eller senare att leda till att Sverigedemokraterna får inflytande, som borgerliga stödtrupper.

Precis det har som hänt i våra grannländer.

Svaret på hur de borgerliga ledarna ser på den risken kommer vi inte att få de närmaste veckorna. Men under den kommande mandatperioden kommer det att visa sig hur stort ansvar Annie Lööf och Jan Björklund är redo att ta.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN