ÅSIKT

Nazister och SD lever i symbios

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Nazisterna gör att SD ser mer rumsrena ut än de är

Foto: Naziattack i Malmö På internationella kvinnodagen, 8 mars, anföll nazister med koppling till Svenskarnas parti feminister i Malmö. Två personer fick livshotande skador av knivhuggen.
Foto: Kärrtorp Svenska Motståndsrörelsen är mest kända för anfallet mot ett antirasistiskt möte i Kärrtorp 2013

Den röda flugsvampen är en av våra vanligaste giftiga svampar. Den trivs i barrskog och känns lätt igen på sin vitprickiga röda hatt.

Större delen av en marklevande svamp finns under ytan. Denna del kallas "mycel" och växer ihop med barrträdets rötter. Under marken utbyter trädet och svampen viktiga näringsämnen.

Inom biologin kallas fenomenet "symbios" och påminner starkt om hur samlivet mellan Sverigedemokraterna och nazister fungerar.

Expos årsrapport

I dag presenterade Expo sin årsrapport "Intolerans14". Den spänner från utvecklingen inom de två dominerande nazistgrupperna Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen till Sverigedemokraterna.

Störst uppmärksamhet har nazisternas ökade aktivitet fått.

Från rekordåret 2013 då denna miljö genomförde 2 334 aktiviteter ökade siffran med 23 procent. Sammanlagt räknar Expo med 2 864

aktiviteter under 2014.

Det kan handla om allt från att demonstrera till att sätta upp klistermärken.

Valfiasko och succé

Svenskarnas parti storsatsade under valrörelsen men misslyckades helt. De satsade på 10 000 röster och tio kommunala mandat. De lyckades få drygt 4000 röster i riksdagsvalet och noll mandat. Däremot lyckades de kuppa till sig ett SD-mandat i Säter.

Svenska motståndsrörelsen lyckades på motsvarande sätt kuppa in sig på ett SD-mandat i Ludvika.

Sverigedemokraterna lyckades däremot bli riksdagens tredje största parti.

Nationalistiskt samlingsparti

Det blir allt mer uppenbart att det har etablerats en trappa av aktivism. SD börjar allt mer få formen av ett nationalistiskt samlingsparti. De har pengar, personal och en parlamentarisk plattform.

För de mer extrema finns partiets ungdomsförbund, SDU, eller diverse mindre grupper. De rasideologiskt inriktade kan gå vidare till Svenskarnas parti och för de ännu mer våldsamma finns Svenska motståndsrörelsen.

Det lilla partiet Nationaldemokraterna, som bildades genom en utbrytning ur Sverigedemokraterna inför valet 2002, lade slutligen ner 2014.

Misslyckad media

I oktober gick tidningen Nationell idag, som tidigare fått presstöd, i konkurs. I februari 2015 avslöjades att SD:s storsatsning Samtiden som på pappret letts av chefredaktören Jan Sjunnesson, i själva verket styrdes av Erik Almqvist som officiellt blivit avpolletterad efter järnrörsskandalen.

Ansvarige utgivaren för Avpixlat, Mats Dagerlind, fick stor uppmärksamhet i februari i år när han krävde 80 000 kronor av SD och hotade med kronogden för utebliven ersättning för texter i partitidningen SD-kuriren.

Rottrådar

Den högerextrema miljön hänger ihop, retoriskt och genom den rasistiska ideologi den sprider men även genom det klimat den skapar på nätet. Personer rör sig emellan organisationerna.

Återkommande avslöjas Sverigedemokrater som har skrivit rasistiska saker under anonymitet eller gillat ännu mer extrema sidor på nätet.

De framgångar, i form av aktivism, valresultat och ökade resurser Expo pekar på kan inte ses oberoende av varandra.

Nazisternas kampanj gör att SD ser mer rumsrena ut än de är. Och SD:s hets mot minoriteter ger nazisterna medvind.

Anders Lindberg