Kom ut ur bunkern!

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

mona mörkar Det plus framför partiets siffror som ordföranden talade om på valnatten, det försökte hon omdefiniera. I ett brev som under går­dagen gick ut handlade det plötsligt om att 140 000 fler valde att rösta på Socialdemokraterna, inte någon procentuell ökning. Att Moderaterna inte blev största parti lyftes fram som en stor framgång.
Foto: Grafik: PATRIK LINDVALL
mona mörkar Det plus framför partiets siffror som ordföranden talade om på valnatten, det försökte hon omdefiniera. I ett brev som under går­dagen gick ut handlade det plötsligt om att 140 000 fler valde att rösta på Socialdemokraterna, inte någon procentuell ökning. Att Moderaterna inte blev största parti lyftes fram som en stor framgång.

10 juni 2009. När alla röster räknats visade det sig att Socialdemokraterna gjorde precis lika dåligt ifrån sig i årets Europaval som i Europavalet 2004. Men tydligen går det inte att ­säga som det är, om trollen går ut i solen förvandlas de till sten?

Det plus framför partiets siffror som ordföranden talade om på valnatten, det försökte hon nu omdefiniera. I det brev som under går­dagen gick ut handlade det plötsligt om att 140 000 fler valde att rösta på Socialdemokraterna, inte någon procentuell ökning.

Två bunkerpartier

Att Moderaterna inte blev största parti lyftes fram som en stor framgång. Samma analys gjorde partisekreterare Baylan på Newsmill. På vilket sätt det är Socialdemokraternas förtjänst att Moderaterna tappade till Folkpartiet, det framgår inte. Men partiet forsätter tjurskalligt att definiera sig i förhållande till Moderaterna. Inte Europa.

Om det svenska EU-valet visade något så är det att de två bunkerpartierna, Moderaterna och Socialdemokraterna, stirrade sig blinda på just varandra. De drev kampanjer på centrala budskap skapta för att attackera den andre i en inrikespolitisk kontext, inte tala om vad de själva ville driva i EU. Än mindre hur. Och de förlorade.

Det var i stället de partier som pratade visioner som vann. Miljöpartiet, Folkpartiet och Piratpartiet vågade lita på väljarnas intelligens.

Aftonbladets ledarsida tänker ­inte fälla några tårar för den moderate partisekreteraren Per Schlingmann (i alla fall inte just nu) utan i stället vända sig till Social­demokraterna:

Skyll inte på media! Skyll inte på Moderaterna! Skyll inte på väljarna! Ingen lyssnar när ni pratar på det sättet. Ingen tror er när ni står och talar om att det som gick dåligt gick bra.

Väljarna är inte dumma i huvudet. Vi vet att Mona Sahlin har rynkor och att den ekonomiska krisen är så allvarlig att ingen rimligtvis kan uttala sig tvärsäkert. Vi fattar att ni är rädda, att ni inte riktigt vet hur ni ska fixa de där jobben. Att ingen riktigt gör det. Men vi hade önskat att ni gav oss hopp, inte var så förhäxade av er borgerliga tvilling.

Ta tag i problemen – på riktigt

Vi vet att Fredrik Reinfeldt inte är djävulen. Att det kanske finns ett och annat som Anders Borg har gjort rätt. Eller kanske inte alls. Hur som helst är vi inte intresserade av vad som är hans intentioner: varför faktumet att Moderaterna gör som de gör kokar ner till att de vill förstöra Sverige. Vi tror faktiskt inte att det är deras mål, vi kan faktiskt tycka att deras politik är problematisk ändå.

Gör inte det som trötta, hierarkiska, paranoida organisationer brukar göra. Gå emot era egna reflexer. Ta tag i problemen. På riktigt.

Då kan resultatet i årets Europaval bli en vändpunkt. Socialdemokraterna är på sikt ett annat parti.

Det parti som Sverige behöver.

KK

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN