ÅSIKT

Hans tårar är torkade

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

FRA-debatten blir en välregisserad föreställning

I juni förra året var centerriksdagsmannen Fredrick Federley nära att ta till gråten i riksdagen under en FRA-debatt. I dag lär han inte vara lika känslosam då beslutet ska tas.

14 oktober 2009

I eftermiddag blir det FRA-debatt i riksdagen igen. Den här gången har Fredrick Federley torkat tårarna, det lär bli en välregisserad föreställning fri från centerpartistiska känslosvall.

Regeringspartierna har piskat in sina avfällingar i fållan. De borgerliga håller ihop som värsta försvarsalliansen, även om det innebär att några ledamöter tvingats tumma på sina principer.

I eftermiddag tas det sista beslutet och den första december kör FRA-spaningen igång på bred front. Svenska folket ska övervakas, elektronisk trafik scannas och misstänkta individer granskas. Även om den allmänna hotbilden är vag väljer riksdagen att inskränka medborgarnas demokratiska fri- och rättigheter på obestämd tid.

Nu blir det lagligt

Riksdagen legaliserar egentligen bara den verksamhet som pågått på Försvarets radioanstalt sedan lång tid tillbaka. Trafikdata om enskilda personer lagras och informationen kan skickas vidare till andra länder utan starkare krav på koppling till yttre hot. Därmed kan till exempel USA få veta hur ofta sonen i Rosengård har kontakt med sin mamma i Afghanistan.

På order av regeringen eller försvaret kommer FRA även att kunna filtrera datatrafiken efter olika sökbegrepp, det kan vara ord, namn, telefonnummer eller ip-adresser. Om tjänstemännen på FRA hittar de misstänkta orden kan de plocka upp mejlen eller lyssna på telefonsamtalen.

För att gå in i den privata kommunikationen krävs risk för terrorism, massförstörelsevapen, svensk trupp utomlands eller för den tekniska infrastrukturen. Det låter allvarligt, men vad vet vi om framtiden? Vilka kommer då att vara terrorister enligt den nya, hemliga försvarsunderrättelsedomstolen?

Och vilka kommer att utgöra ett hot mot modern infrastruktur? Nästa generations Pirate bay?

Alla med tystnadsplikt protesterar mot den kommande signalspaningen, journalister, advokater, läkare, psykologer och präster.

Oppositionen protesterar

Den röd-gröna oppositionen protesterar den med. Den röstar nej i morgon. Oppositionen vill riva upp FRA-lagen och tillsätta en parlamentarisk utredning. Det är bra. Men glöm inte att FRA-lagen från början var ett socialdemokratiskt förslag.

I en artikel på Aftonbladets debattsida kritiserar i dag de röd-gröna i försvarsutskottet visserligen FRA-lagen, men varför ifrågasätter de att signalspaningen begränsas till regering och försvar: ”Myndigheter riskeras att stängas av från viktig information...” ?

Vad menar de egentligen? Vill de utöka signalspaningen till fler myndigheter?

Integritetsfrågorna måste uppenbarligen diskuteras vidare, inte minst på den socialdemokratiska kongressen.

EF

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik