Rösta 7 juni!

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mona tog bussen till väljarna Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin i Västerås i förrgår. Där mötte folk upp i stora skaror.
Mona tog bussen till väljarna Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin i Västerås i förrgår. Där mötte folk upp i stora skaror.

27 Maj 2009. ”Med knappt två veckor till valdagen konstaterar jag att det är galet intensivt just nu. På onsdag kväll är det paneldebatt inför Europarlamentsvalet på Kulturhuset i Upplands Väsby”, bloggar Christian Valtersson, MP-kandidat till Europaparlamentet.

”Jag är politiker, inte kreationist”, svarar Ella Bohlin KD:s förstanamn i EU-valet, i Ekots utfrågning.

Fredrik Reinfeldt pratar miljöfrågor på en skola i Uppsala och Nyamko Sabuni kampanjar på Kungsportsplatsen i Göteborg. Också ministrar som inte kandiderar till Europaparlamentet är uppenbarligen engagerade i valet.

Bussturné

I går berättade ledarsidan om Socialdemokraternas bussturné i Mälardalen. Det kom mycket folk till torgen i Eskilstuna, Västerås och Örebro. Vänsterpartiet sms-kampanjar i slutspurten.

EU-valrörelsen är i gång för fullt. Det hålls torgmöten, det knackas dörr, det debatteras och hålls medieutfrågningar, det tvittras, bloggas och spelas in Youtube-filmer. Sällan pratas så mycket politik som under valrörelser och sällan får medborgarna så många möjligheter att lyssna och se de förtroendevalda tala konkret om vad de vill med sitt politiska engagemang. Det gör gott för demokratin – också den på Europanivå.

Trendbrott

EU-valet har på förhand dömts ut som både meningslöst och sömnigt. Tidigare års EU-val avskräcker förstås då de samlat pinsamt få röstande. I valet 2004 gick bara 38 procent av de svenska medborgarna till valurnorna.

I går kom ny statistik från SCB som visar på ett trendbrott. Knappt hälften av de röstberättigade har tänkt att rösta. Så svarade de tillfrågade i november då mätningen genomfördes. Med tanke på att valrörelsen kommit igång rejält och medierna nu hårdbevakar EU-valet borde valdeltagandet knappast sjunka.

I dag lanserar Aftonbladet kampanjen ”Jag röstar i EU-valet” i ett led att dra sitt strå till det europeiska demokratibygget och få folk att gå och rösta. Förhoppningsvis ska domedagsprofeterna få fel och valdeltagandet komma över 50 procent. Det är ändå med svenska mått mätt lågt.

Att döma av rapporterna utifrån valstugorna är det i år tryck i europavalet. Kanske blir det också en kanal för den frustration många känner inför finanskris, massarbetslöshet och försämringar i välfärden. EU-valet spelar roll för många av de frågor som berör vår vardag. Och det handlar om politiska värderingar.

Rösta bort rasisterna

Europa byggs trots allt av dess medborgare och EU är inte bara en inre marknad utan i högsta grad en transnationell politisk arena. Där slåss höger mot vänster.

Och i år när extremhögern vädrar morgonluft är det viktigare än någonsin att se till att rösta bort rasisterna från Europaparlamentet och vara med och skapa ett socialt och miljömässigt hållbart Europa.

Din röst spelar roll. Använd den.

HK

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN